Autor: Irina Papuc

Primul transplant de celule stem ar putea avea loc în premieră în Moldova în toamna acestui an. Directorul Institutul Oncologic afirmă că sunt în așteptarea a două seturi de echipamente pentru sala de intervenții. Actele au fost deja semnate, iar niponii, pentru că de la ei vine și tehnica și banii, urmează să-l expedieze în Moldova în cel mai scurt timp.

Potrivit directorului Institutului Oncologic acum sunt instalate sistemele de ventilare a sterilă din cadrul Centrului de Hematologie. Cele cinci saloane pentru pacienți sunt și ele aproape gata. „Am semnat la sfârșitul săptămânii trecute actele necesare pentru recepționarea a două seturi de echipamente pentru transplant și tot în această perioadă urmează să trimitem doi specialiști pentru formare la Institutul Fundeni din România”, precizează Cernat. Aceștia urmează să completeze echipa celor 26 de medici și asistenți medicali, care au făcut deja specializări în Austria și peste Prut.

Victor Cernat este optimist și spune că primul transplant va avea loc cu siguranță în acest an și că premiera nu va fi deplasată pentru 2015.

„Primele operații de transplant vor fi efectuate după ce primim echipamentul, adică prin septembrie sau, cel târziu, octombrie. Nu vom aștepta 2015 cu siguranță”, afirmă directorul.

Potrivit informațiilor publicate de Agenția de Transplant peste 1 milion de dolari deja au fost alocați pentru construirea a cinci saloane aseptice și pentru instruirea echipei de specialiști care va participa la intervenții. Valoarea utilajului ajunge la 1, 5 milioane de euro, iar banii vin din partea Guvernului Japoniei, în cadrul proiectului JAICA. Deocamdată, rămâne neacoperită suma necesară pentru crearea Registrului donatorilor de celule stem, pentru care este nevoie de alte 300 de mii de euro.

Transplantul de celule stem sau medular va constitui o soluție pentru zeci de copii care suferă de afecțiuni ale sângelui. Aceștia sunt tratați acum prin radioterapie. Peste hotare, acest tip de transplant costă de la 70.000 până la 100.000 de euro.

 

Articole relaționate:

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii 

Transplanturile, permise și la privați

Primul transplant de la donator cadaveric în premieră în Moldova, planificat în septembrie. Anual, 150 de persoane în moarte cerebrală ar fi putut deveni donatori