Autor: Irina Papuc
Aproape 92 la sută dintre medicii de familie și asistentele medicale nu sunt de acord cu numărul indicatorilor de performanță stabilit de către Ministerul Sănătății. 92,3 la sută cred că trebuie să primească salariul integral, iar plata pentru performanță să constituie un supliment. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie la care au participat mai mulți doctori de familie. Ei și-au exprimat nemulțumirea față de regulile impuse, care par a fi mai mult o pedeapsă, decât o plată pentru performanță.
Aproape 92 la sută din respondenți au spus că numărul indicatorilor de performanță stabiliți de către Ministerul Sănătății sunt prea numeroși. Ei propun ca aceștia să fie reduși de la 22 la zece. Ei cred că cei mai relevanți indicatori sunt: numărul gravidelor luate în evidență, femeilor examinate ginecologic, copiilor supravegheați până la un an, persoanelor depistate cu cancer în stadiile I și II, persoanelor cu dereglări cardiovasculare care au făcut screeningul tensiunii arteriale, celor cu diabet, cu risc de tuberculoză, procentul de imunizare, vizitarea la domiciliu și raza de deservire.
Cea mai mare parte din ei s-au plâns că le ia în fiecare zi aproximativ 90 de minute să îndeplinească tot felul de calcule, pe care să le treacă pe hârtie, iar din această cauză nu mai pot asigura pacientul cu timpul de care are nevoie pentru o examinare completă.
Todată, peste 92 la sută cred că ar trebui să primească un salariu complet, iar banii pentru îndeplinirea indicatorilor stabiliți să constituie o remunerare suplimentară.
Pe lângă alte nereguli, aceștia au menționat lipsa calculatoarelor, a unui sistem integrat unde să poate introduce toate datele, fără să le păstreze pe suport de hârtie. Aceștia s-au mai plâns că unii indicatori de performanță nu pot fi îndepliniți, și nu din vina lor, ci a lacunelor din sistem.
„Un medic de familie nu este de vină dacă în localitate nu există medic pediatru, iar mama din cauza distanței prea mari refuză să meargă la spital pentru ca să efectueze toate controalele necesare. O altă situație - cele mai multe puncte pentru indicatori se achită pentru gravide. Numărul lor diferă de la o regiune la alta, în unele sate în general au rămas numai bătrâni. Este mai mult o pedeapsă pentru doctori, decât o remunerare pentru performanță, deoarece dintr-o cauză independentă de forțele și munca lui nu-și poate primi banii integral”, afirmă Angela Vatamaniuc, șefa secției Medicină de Familie din cadrul Clinicii de Asistență Medicală Primară.
Sondajul a fost efectuat în vara anului trecut de către Sindicatul Sănătatea care, precizează că anchetele cu întrebări au fost completate de mai multe de 80 la sută dintre medicii de familie și asistentele medicale din sistemul de asistență medicală primară, iar răspunsurile au fost expediate Ministerului Sănătății pentru a le examina. Sindicaliștii speră că autoritățile vor ține cont de ele.
Indicatorii de performanță au fost introduși în medicina primară ca formă de remunerare anul trecut, iar plata pentru îndeplinirea lor Compania Națională de Asigurări în Medicină achită 15 la sută din banii destinați anual pentru asistența medicală primară. Anul trecut această cifră a constituit 148 de milioane de lei. Ordinul de stabilire a indicatorilor este pentru un singur an. Pentru 2014 Ministerul Sănătății încă nu a publicat niciun ordin în privința stabilirii indicatorilor.
Tot în vara anului trecut Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova a organizat un dialog de politici cu experți din Estonia, Marea Britanie, Catalonia și Spania, pentru a cunoaște experiența lor în acest domeniu. Cele mai importante diferențe dintre sistemele lor și Republica Moldova sunt achitarea plăților suplimentare pentru indicatorii de performanță și nu din salariu de bază, achitarea acestor sume de bani o dată la jumătate de an sau la sfârșitul anului, precum și diferențierea dintre plata pentru servicii, indicatori de performanță și indicatori de calitate.
Articole relaționate: