Redactor: Irina Papuc

Datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie arată că anul trecut peste 800 de copii au fost internați în spital cu rahitism, o maladie care împiedică procesul de dezvoltare normal al oaselor din cauza lipsei de vitamina D, calciu și fosfați. Experții cred că frica de soare și alimentația incorectă îi întorc pe oameni la starea de sănătate din secolul XIX.

Anul trecut în spitalele din Marea Britanie au fost internați 833 de copii cu rahitism. Cifra este într-o creștere semnificativă față de anul 2004, când erau înregistrați mai puțin de 200, mai exact 190 de copii.

Unii experți afirmă că de vină ar fi părinții prea obsedați de protejarea copiilor de lumina soarelui din frica de a nu dezvolta cancer de piele. De asemenea, ei cred că copiii petrec mai mult timp în spații închise, în fața calculatorului și consumă prea puține vitamine, scrie Daily Mail. Publicația mai precizează că părinții se fac responsabili astfel de „avântul” statisticilor în rahitism, întrucât alimentația și modul corect de viață sunt esențiale pentru sănătatea copilului. Organismul produce vitamina D atunci când este expus la soare și poate fi, de asemenea, obținută prin consumul de alimente, cum ar fi ulei de pește, ouă și ficat.

Gillian Killiner, medic dietetician și purtător de cuvânt al British Dietetic Association afirmă că există mai mulți factori care declanșează această maladie.

Rahitismul a fost a maladie caracteristică secolului al XIX-lea, dar o serie de decizii luate de urgență, mă refer la diete cu mai multe produse lactate și de proteine și prescrierea obligatorie a uleiului de ficat de cod după cel de-al Doilea Război Mondial, a contribuit la reducerea semnificativă a acestor cazuri”, afirmă medicul.

„Acum maladia este în creștere din nou, în parte din cauza alimentației noastre și din cauza aversiunii noastre față de lumina soarelui, cauzată de preocupările justificate, de altfel, cu privire la cancerul de piele. În plus, acum oamenii mănâncă mult mai puțin pește gras, mai puține produse lactate, iar copiii preferă mâncarea fast-food”, mai precizează doctorul.

Gillian Killiner crede că oamenii exagerează atunci câng fug de soare, mai ales că 20 de minute pe zi este absolut suficient pentru organism.

Ea a adăugat că organismul copiilor născuți de mame care deja aveau o lipsă de  vitamina D,  de cele mai multe ori nu mai poate stimula dezvoltarea vitaminei. Pentru persoanele cu pielea închisă la culoare este o mare problemă să obțină vitamina D de la soare, iar din acest motiv ei fiind mai expuși riscului de rahitism. Specialiștii în sănătate recomandă părinților să le asigure o alimentație echilibrată copiilor, să nu-i lase prea mult în încăperi închise, iar la necesitate să le administreze vitamina D, atât de necesară dezvoltării corecte a oaselor.

 

Articole relaționate:

Alimentația tatălui, foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil

Europenii consumă foarte puține vitamine și minerale 

Insuficiența de vitamina D creşte riscul apariţiei artritei