Autor: Irina Papuc

Republica Moldova este printre statele cu cea mai înaltă rată de infertilitate dintre statele europene și cele ex-sovietice. În țara noastră aproximativ 22 de cupluri din 100 nu pot concepe copii. Specialiștii spun că în ultimul timp există o tendință de majorare a cazurilor de sterilitate la bărbați.

Potrivit doctorilor moldoveni numărul de cupluri care nu pot concepe un copil este tot mare, în timp ce un spor natural negativ se atestă deja de mai bine de 20 de ani. Statistica confirmă acest lucru. Astfel, în țara noastră nivelul infertilității primare (atestată la femeile care nu au avut nicio sarcină) este de peste 3 la sută, pe când în unele state europene precum Polonia sau în America Latină, Coreea este de 1 procent. Procentul infertilității secundare (imposibilitatea de a avea copii după o naștere) este la fel, mai mare decât în alte state europene, și este peste 13 la sută, se arată într-un raport al IDIS Viitorul și Fundației Friedrich Ebert, publicat recent. În același timp, datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că în 2012, spre exemplu, au fost înregistrate 886 cazuri noi de infertilitate la femei, cu 47 de cazuri mai mult decât în 2011, iar cifra este chiar mai mare decât în anul 2005.

Medicii afirmă că procentul sterilității în Moldova a ajuns la 22 la sută. Această situație se atestă din cauza modului nesănătos de viață și adresarea întârziată la medic. Totodată, Republica Moldova rămâne printre puținele state care nu are niciun fel de programe medicale de susținere a cuplurilor aflate în imposibilitatea de a avea copii.

„La noi, 22 de cupluri din 100 nu pot concepe un copil. Este un procent foarte mare, iar cifra din păcate aproape că s-a dublat. Cu toate acestea, din contul poliței de asigurare aceste cupluri nu pot beneficia de tratament. În Germania sau Austria statul achită trei încercări de fertilizare in vitro pentru cupluri. Programe de stat similare sunt dezvoltare chiar și în Ucraina și România”, spune Valentin Friptu, specialist în obstetrică și ginecologie.

„Când vin pe la noi medici din țările dezvoltate și ne întreabă care este situația în privința infertilității, se alarmează. Ne întreabă de ce tăcem, de ce nu le spunem guvernanților să ia măsuri urgente. Am tot pus problema și de fiecare dată mi s-a spus că nu sunt bani”, mai spune Friptu.

Potrivit doctorului cele mai frecvente cauze care provoacă infertilitatea la femei sunt procesele inflamatorii.

„Femeile nu se protejează suficient în timpul unui act sexual, contactează diferite boli infecțioase, dar nu se adresează la doctor, iar atunci când ceva mai poate fi salvat, medicul nu știe nimic”.

Rata de infertilitate dintre bărbați și femei ar fi cam la jumătate, mai spune doctorul. Totuși, medicii se confruntă în ultimii ani cu tot mai multe cazuri când sterilitatea se înregistrează la bărbați.

„Alcoolul și fumatul își fac meseria. În cazul bărbaților este și mai complicat, întrucât, la stat, lipsesc secțiile de andrologie. Tot ce putem face, este o procedură de laparascopie, iar peste două zile îi trimitem acasă”, mai explică doctorul.

Pentru un simplu diagnostic de infertilitate, bărbații din întreaga țară trebuie să vină la Chișinău.

„Acest diagnostic poate fi stabilit la Bălți și la Chișinău, dar și aici se fac în clinicile private. Spitalele raionale nu-și permit așa ceva, pentru că n-au tehnică, dar nici specialiști”, afirmă Constantin Pascal, medic androlog la Centrul de Reproducere și Genetică Medicală. El mai spune că cele mai recente date arată că principala cauză care provoacă sterilitate la bărbați sunt maladiile sexual transmisibile, iar pe locul doi – consumul de alcool și tutun.

O procedură de fertilizare in vitro în Republica Moldova costă peste 3.000 de euro, iar cea mai costisitoare etapă este stimularea ovariană, care se face pe cale medicamentoasă.

 

Articole relaționate:

Un nou tip de chirurgie – transplantul de uter. Mai multe femei au obținut, prin transplant, un uter nou și vor putea să nască copii biologici 

Turismul medical, o sursă profitabilă de venit pentru sistemul de sănătate 

Piața fertilizărilor in vitro prosperă în Asia