Autor: Irina Papuc

Tot mai multe femei însărcinate se plâng că medicii de familie le cer să găsească până la naştere câte doi sau trei donatori de sânge. Unele tinere spun că doctorii le-au recomandat să-şi facă propriile „rezerve“, pentru că ar putea avea o sarcină complicată, pe când altele au fost chiar ameninţate că nu vor putea părăsi maternitatea până nu vor găsi numărul de ”voluntari” necesari. Responsabilii din sistem afirmă că n-au habar despre asemenea practici de convingere, în schimb recunosc că este vorba despre o încălcare flagrantă a legislaţiei.

Mariana Maxim a născut în luna martie la spitalul raional din Călăraşi. Cu două luni înainte de naştere a convins un prieten să doneze sânge pentru ea. Medicul i-a spus că pentru gravide este o condiţie obligatorie. „Ni s-a spus că aşa este regula, trebuie să aduci măcar un donator, chiar dacă naşterea decurge normal“, povesteşte Mariana. Proaspăta mămică a explicat şi cum funcţionează sistemul.  

„Dacă ai adus un donator, medicul îţi distribuie un bon, pe care trebuie să-l păstrezi până la externare. Ni s-a spus de mai multe ori până la naştere că nu vom fi externate dacă nu vom avea acest talon. O prietenă de-a mea a avut o naştere complicată, a născut prin cezariană şi a trebuit să aducă opt persoane care să doneze sânge pentru ea“, mai povesteşte Mariana.

Galina Savva, din Chişinău, a născut în luna noiembrie, la Policlinica numărul 1 din Capitală. Femeia s-a confruntat cu aceeaşi problemă. „Medicul de familie mi-a spus că fiecare gravidă este obligată să găsească doi donatori, sau măcar unul, dacă doi nu găsim“. Galina spune că a încercat să-i convingă pe cunoscuţi, dar fără succes. „Am născut fără probleme, dar mi-a zis că nu am procedat frumos. În schimb, în perioada cât am fost internată, o soră medicală mi-a luat sânge din venă fără să mă întrebe. Când am întrebat ce face mi-a răspuns că aşa trebuie“, relatează tânăra mamă, care are grupa sangvină III pozitivă.

În raionul Ungheni aceeaşi situaţie. Ecaterina Gologan a aflat de la medicul ei de familie că trebuie să găsească doi donatori de sânge - unul înainte şi altul în timpul naşterii. I s-a spus că există un ordin de la Ministerul Sănătăţii care o obligă să facă acest lucru. Şi Natalia Belinschi caută de câteva luni doi donatori. „De data asta mi-au cerut să găsesc două persoane. Anul trecut am scăpat cu 50 de lei“, recunoaşte tânăra.

Donaţie bine organizată

Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, afirmă că există într-adevăr un ordin ce privește donatorii de sânge, emis de Ministerul Sănătății, însă acesta ar prevede cu totul altceva. „Fiecare autoritate publică locală are un contract de colaborare cu Ministerul Sănătăţii, prin care îşi asumă responsabilitatea să organizeze donatori de sânge. Ei îşi determină singuri mecanismul prin care îndeplinesc acest lucru. Unii încearcă să-i găsească fără să implice rudele, iar alţii aleg calea despre care spuneţi. Nu este legal şi nu este corect să fie impuse astfel de condiţionări“, a declarat directoarea centrului. Totodată, ea susține că nu ştie ca astfel de cazuri să fi avut într-adevăr loc.

Medicii de familie recunosc indirect că recurg la o asemenea modalitate, dar o fac pentru a suplini rezervele statului cu produse din sânge. Vice-directorul Centrului medicilor de familie din Ungheni, Tatiana Morari, ne asigură că niciodată nu le-ar fi impus viitoarelor mămici anumite condiţii. „Noi doar le informăm pe femei că este bine să-şi convingă rudele să doneze sânge. La noi nu au avut loc aşa chestii exagerate. Admitem că uneori au fost încălcate nişte norme de etică şi deontologie, dar cine a greşit trebuie să facă un pas înapoi“, se justifică medicul. Condiţiile impuse de Minister sunt foarte greu de respectat, afirmă ea, iar toată munca este pusă pe umerii medicilor de familie.

„Avem un plan care trebuie îndeplinit în funcţie de numărul de populaţie din raion. Pentru anul 2013 planul prevede că trebuie să adunăm circa 1.800 de donatori voluntari, de la care să colectăm câte 400 mililitri de sânge. Totul este organizat de sus. În plus, trebuie să-i selectăm şi în funcţie de grupa sangvină“, mai spune Tatiana Morari.

Legislaţia Republicii Moldova prevede că donarea de sânge este un act voluntar şi neremunerat, iar instituţiile medicale de stat şi private sunt asigurate gratuit cu rezerve de sânge din partea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.