Autor: Sorina Bujarov
Industria tutunului încearcă pe toate căile să-și apere interesele și să convingă autoritățile că proiectul de lege antitutun trebuie modificat esențial. Cel puțin așa poate fi explicat faptul de ce Ministerul Finanțelor a inclus în avizele sale către premier „doleanțele” producătorilor de tutun, consideră experții.
„Faptul că există similitudini foarte mari în demersurile industriei tutunului și raportul Ministerului Finanțelor demonstrează că există un lobby foarte puternic din partea producătorilor de țigări sau există o schemă corupționistă. Aici se întrevede o comunicare foarte intensă dintre această instituție a statului și industria tutunului, pentru că nu e ușor să convingi un ministru să accepte să-și pună semnătura pe un astfel de document”, este de părere avocatul Vitalie Nagacevschi.
Juristul mai spune că în acest caz autoritățile nu sunt obligate să intervină, dar cu siguranță pot verifica. Dacă se întrezărește însă vreo schemă de corupție ar trebui să intervină CNA-ul.
Și ofițerul anticorupție, Sergiu Cibotari este de părere că în cazul în care avizele Ministerului Finanțelor includ și demersurile industriei tutunului, poate fi vorba despre corupție.
„În această situație vorbim despre un lobby. Prin nu știu ce metode, Ministerul Finanțelor este influențat de către industria tutunului ca să le apere interesele”, afirmă ofițerul anticorupție.
Acesta spune totuși că încă nu se poate pronunța sigur dacă în acest caz CNA-ul ar trebui să se autosesizeze, deoarece este nevoie să fie studiate în profunzime documentele, atât demersurile producătorilor de tutun, cât și avizele Ministerului de Finanțe.
Săptămâna trecută am adus în atenția publicului faptul că avizele Ministerului Finanțelor privind Legea Antitutun conțin pasaje întregi din demersurile expediate anterior Guvernului de către industria tutunului. Deși proiectul a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri cu modificările de rigoare, cel mai nemulțumit de conținutul documentului s-a dovedit a fi Ministerul Finanțelor. Într-un aviz pe 20 de pagini, specialiștii de la minister au adus mai multe exemple privind articolele ce ar trebui modificate. Coincidență sau nu, dar multe pasaje coincid sută la sută cu cele din demersurile făcute de producătorii de tutun către Guvern.
Într-o declarație anterioară pentru Sănătate Info, ministrul Finanțelor Anatol Arapu spunea că nu este la curent cu faptul că în avizele semnate chiar de el au fost incluse și demersurile industriei tutunului și că ar trebui să se documenteze pe marginea acestui subiect. Am încercat să aflăm astăzi dacă ministrul Arapu s-a documentat pe marginea acestui aviz, dar deocamdată nu ne-a răspuns la telefon.
Articole relaționate:
Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei