Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a extins lista de medicamente compensate, în urma unor modificări care au intrat în vigoare acum câteva zile. Lista a fost suplinită cu un spectru de medicamente necesare pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi cele endocrine, astmul bronşic, diabetul zaharat tip I pentru bolnavii dependenți de insulină, epidermoliza buloasă, bolile de sistem şi autoimune, maladiile oftalmologice, miasteniei gravis (boală cronică neuromusculară) şi mucoviscidozei.

În conformitate cu ordinul emis de Ministerul Sănătății, de medicamente compensate integral vor beneficia copiii cu vârste de până la cinci ani, femeile gravide, precum şi cei care suferă de epilepsie, boala şi sindromul Parkinson, boli psihice și diabeticii ce nu sunt dependenți de insulină. Totodată, documentul prevede că bolnavii dependenți de insulină o vor putea procura din farmacii.

În același timp, mai multe medicamente au fost excluse din lista celor compensate, pe motiv că ar fi învechite.

Anterior, presa a scris că medicamentele compensate nu au fost de găsit în farmacii timp de câteva zile, pentru că farmaciștii n-ar fi fost informați despre modificările operate în listă. La rândul său, Serviciul de presă al Ministerului Sănătății a emis un comunicat, în care susține că din lista medicamentelor compensate au fost excluse cele care nu corespundeau standardelor GMP (Bune Practici de Fabricare a Medicamentelor). „Obligațiile Ministerului au ținut de elaborarea listei, ulterior Compania Națională de Asigurări în Medicină trebuia să asigure comunicarea cu farmaciștii și să le transmită noua listă“, se mai arată în comunicat.

Compania Națională de Asigurări în Medicină compensează aproximativ 900 de denumiri comerciale de medicamente, în valoare de 192 milioane de lei. Acestea pot fi găsite în toate farmaciile contractate de CNAM, în baza reţetei eliberate de medicul de familie.