Autor: Sorina Bujarov

Construcția sau amenajarea unui spital universitar în Republica Moldova rămâne a fi un vis. După mai multe discuții între Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și autorități, lucrurile par să nu evolueze deloc. Administrația universității spune că a convins Ministerul Sănătății de necesitatea creării unui astfel de spital în Republica Moldova, însă oficialii instituției nu se grăbesc să vină cu soluții sau propuneri.

„La noi au fost în vizită și experți europeni, care ne-au atenționat că e necesar să creăm un astfel de spital, pentru că aceasta ar contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate. Cei de la minister s-au convins că avem nevoie de așa ceva, însă lucrurile au rămas doar la nivel de idee și promisiuni”, afirmă Emil Ceban, prorector pentru educaţie şi probleme sociale a Universității de Medicină și Farmacie.

În opinia acestuia, o instituție medicală universitară ar permite instruirea mai calitativă a studenților, angajarea medicilor rezidenți și perfecționarea medicilor care ar munci aici, deoarece aceștia ar participa atât la procesul didactic cât și la cel de asisență medicală. De asemenea, acesta ar spori accesibilitatea pacienților la utilaje performante și asistență medicală de calitate.  

„Să fi avut un astfel de spital, acum nu se mai discuta problema salarizării rezidenților, pentru că ei ar fi fost angajați la spitalul universitar. Pe lângă aceasta, crearea acestei instituții medicale ar contribui la sporirea calității serviciilor medicale din Republica Moldova, deoarece acesta ar dispune de laboratoare și utilaje performante, ce ar permite și efectuarea studiilor științifice”, susține prorectorul Emil Ceban.

Principalele probleme ce împidică însă realizarea unui astfel de proiect sunt legislația, care în prezent nu permite crearea unui spital universitar, dar și finanțarea. Construcția acestei instituții medicale, cu toate secțiile de profil care se studiază la universitate, ar fi imposibilă, afirmă profesorul, însă amenajarea unui astfel de spital în unul din cele existente, ar rezolva problema.  

Anterior, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru, declara că s-a discutat ca spitalul Feroviar din Capitală să fie transformat în unul Universitar, însă, nici această idee nu a fost dusă până la capăt.

„Au fost discuții la această temă, însă au rămas doar discuții. Transformarea spitalului feroviar ar fi o soluție, însă nu se întreprinde nimic. Dacă am avea această posibilitate am putea, treptat, crea spitalul universitar. O dată la câțiva ani am deschide câte o secție. Mai rar, dar cu cele mai bune tehnolgii”, spune prorectorul Emil Ceban.  

La crearea unui astfel de spital visează nu doar administrația universității, ci și studenții. Natalia este studentă în anul IV la facultatea de medicină. Acesta spune că ar vrea un spital universitar, pentru a putea face practica aici.

„Practica pe care o facem noi e prea puțin. Aș vrea un spital universitar, deoarece am putea învăța multe practicând zilnic aici. Acum, când mergi la practică în spitalele astealalte, studentul este văzut aproape ca un nimeni. Chiar și femeia de serviciu îți poate spune ce să faci, însă noi avem nevoie să interacționăm cu pacientul, să ne învățăm să comunicăm cu el”, spune studenta.

De cealaltă parte, specialiștii spun că în Moldova legislația permite crearea unui spital universitar, însă acesta trebuie creat după modelul țărilor europene.

„Există un consens privind necesitatea unui spital universitar, însă nu există un consens și în ceea ce privește soluția în baza căreia va fi creat spitalul universitar. Peste tot în lume, spitalele universitare sunt instituții de nivel terțiar și multiprofil. În Republica Moldova nu este cazul să inventăm iarăși bicicleta. Cred că soluția ideală și corectă, care totodată s-ar înscrie perfect în reforma spitalicească, ar fi ca Spitalul Universitar să fie creat în baza Spitalului Clinic Republican, Institutului Oncologic, Institutului de Cardiologie, Institutului de Ftiziopneumologie, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie și Institutului Mamei și Copilului. Rămâne să vedem dacă vor prevala interesele față de sistemul de sănătate sau față de fotolii, odată ce există deja o legislație care permite crearea unui astfel de spital”, afirmă Andrei Mecineanu.  

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei