Autor: Irina Papuc

Donatorii de sânge vor fi anunțați de către personalul medical dacă în sângele acestora au fost depistași virusuri sau infecții, precum HIV și sifilis. Un ordin al Ministerului Sănătății explică procedura exactă după care se vor conduce angajații Centrului de Transfuzie a Sângelui atunci când vor comunica informația persoanei vizate. Acest lucru nu s-a făcut până acum, iar unii donatori de sânge care nici nu știau că sunt bolnavi au reproșat angajaților că dețineau informația despre boala lor, dar că nu i-au informați despre acest lucru înainte ca boala să evolueze.

Ordinul Ministerului Sănătății prevede că angajații Centrului Național de Transfuzie a Sângelui sau cei din centrele de transfuzie din cadrul instituțiilor raionale, trebuie să anunțe donatorii dacă în sângele acestora vor fi depistate infecții precum HIV și sifilis. Informația privind rezultatele de laborator va fi codificată, cu numărul obținut în urma donării. Aceasta este confidențială și nu poate fi comunicată unei alte persoane decât donatorului.

Astfel, potrivit documentului, donatorul va fi sunat pe telefonul mobil sau fix de la domiciliu și va fi invitat la centrul de transfuzie. Apelul va fi repetat maxim cinci zile lucrătoare, de la ora 9:00 până la 17:00. Dacă nimeni nu va răspunde la apel, atunci se va renunța.

Pentru ca donatorul să afle rezultatele de laborator trebuie să se prezinte la spital, iar angajații sunt obligați să îi explice pe înțeles ce s-a depistat în sângele lui, ce înseamnă acest lucru și care sunt riscurile pentru sănătate. Totodată, acesta va fi sfătuit să se adreseze la medicul de familie sau la specialist, după caz.

De asemenea, în ordin se mai prevede ca toate centrele de transfuzie a sângelui să furnizeze materiale informaționale prin care să explice donatorilor importanța cunoașterii rezultatelor de laborator a sângelui, iar doctorilor – importanța comunicării acestor rezultate.

Potrivit Svetlanei Cibotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în sângele a 30 la sută dintre donatori se depistează marcheri infecțioși. Acest sânge fiind nimicit.

Cu toate acestea donatorii, a căror sânge era infectat nu erau anunțați despre acest lucru. În această situație s-a pomenit Stela Leucă, despre care am scris anterior. Ea aflat abia după un an de la angajații Centrului Național de Transfuzie a Sângelui că sângele ei nu ar fi indicat pentru donare, dar nu i s-a comunicat și de ce. Ulterior a aflat că are hepatită, doar că maladia deja se agravase, iar consecințele tratamentului au fost extrem de greu de suportat.

Svetlana Cibotari mai spune că acest document a fost elaborat în urmă cu jumătate de an, doar că a trecut greu procedurile de avizare.

„Aspectul privind protecția datelor cu caracter personal a fost cel mai delicat. Ne-am asigurat că toate aceste prevederi pot fi respectate, astfel că Ordinul a intrat în vigoare și este și în Monitorul Oficial și ne vom conduce de prevederile lui”, a răspuns aceasta.

 

Articole relaționate:

Strategie sovietică. Medicii din sate și raioane, obligați să îndeplinească „norme” lunare de colectare a sângelui 

Dovadă de indiferență. Medicii i-au spus unei femei că este bolnavă abia peste un an după ce au aflat că suferea de hepatita C și risca să moară 

Legile moldovenești, de vină pentru faptul că oamenii nu pot afla la timp dacă sunt sau nu bolnavi