Autor: Sorina Bujarov

De mai mulți ani, Centrele de Sănătate Publică din raioanele Vulcănești și Ceadâr-Lunga nu mai efectuează investigații parazitologice. Responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică spun că în Vulcănești nu este nici măcar un specialist care s-ar putea ocupa de asemenea studii, iar în Centrul de Sănătate Publică din Ceadâr-Lunga nu este suficient spațiu pentru amenajarea unui laborator specializat pentru investigații.

Responsabilii de la CNSP spun că în cele două raioane sunt făcute teste parazitologice doar la solicitare și doar în Centrele Medicilor de Familie, calitatea acestora fiind una redusă. Se întâmplă chiar dacă în aceste zone incidența bolilor parazitare este de câteva ori mai mare, în comparație cu alte raioane.  

„Au fost încheiate contracte cu Centrele Medicilor de Familie din raioane, astfel, atribuțiile Centrului de sănătate publică au trecut la medicii de familie. Aceștia fac teste parazitologice, însă mult mai puține. Nici calitatea acestor investigații nu este aceeași ca și cele efectuate de un specialist în sănătate publică, într-un laborator bine amenajat”, afirmă Vera Lungu, șefa Secţiei supravegherea parazitozelor şi a malariei din cadrul CNSP.

În raionul Vulcănești, spre exemplu, singurul laborator pentru investigații parazitologice a fost închis încă din 2010. Atunci a fost închis și demolat spitalul vechi.

„Facem investigațiile într-un laborator micuț în Centrul Medicilor de Familie. Nici colaborator cum se cuvine nu avem. Un laborant este angajat pe jumătate de funcție”, afirmă Dumitru Guzun, directorul CSP din Vulcănești.

Din acest motiv, mai spune directorul, investigații parazitologice se fac doar la persoanele care solicită certificat medical pentru angajare, și aleatoriu la câțiva copii. Asta deși toți copii din grădinițe și școli ar trebuie să treacă anual astfel de investigații.

„Am solicitat măcar încă jumătate de salariu  pentru acest laborant, însă am primit răspuns negativ. El nu poate să lucreze pe degeaba, de aceea și la noi se fac investigații foarte puține, de aceea la noi indicele morbidității prin aceste boli este mai mare”, mai adaugă Dumitru Guzun, directorul CSP din Vulcănești.

Și șefa Secţiei supravegherea parazitozelor şi a malariei din cadrul CNSP spune că lipsa unor teste parazitologice specializate în raioane reprezintă o problemă, deoarece bolile parazitare sunt frecvente, iar ponderea lor în structura maladiilor transmisibile este foarte mare. Pentru a ține sub control situația epidemiologică din raioane, responsabilii CSP-urilor locale sunt obligați să întreprindă măsuri de supraveghere, prevenire şi control al maladiilor parazitare.

Cu toate acestea, în raioanele Ceadâr-Lunga și Vulcănești nu se mai efectuează investigații parazitologice profilactice de mai mulți ani. Cea mai răspândită maladie parazitară care îi afectează pe oamenii din raionul Ceadâr-Lunga este echinococoza. Aceasta este una dintre cele mai grave maladii parazitare, pentru că afectează întreg organismul și se poate trata doar prin intervenție chirurgicală, uneori chiar deloc. Dacă indicele morbidității acestei boli pe țară este de 3,4% la 100 de mii populație, atunci în Ceadâr-Lunga acesta este de 9,09%. Potrivit datelor CNSP, anul trecut aici au fost depistate șase persoane cu echinococoză, dintre care erau doi copii.

„Unele persoane pot fi bolnave însă ele nu știu până în momentul în care afecțiunea nu avansează, deoarece, în zonele respective se fac investigații doar la indicația medicului”, mai susține șefa secţiei supravegherea parazitozelor şi a malariei din cadrul CNSP.

Centrele de sănătate publică ar trebui să verifice calitatea investigațiilor parazitologice și calitatea tratamentului aplicat. Însă din moment ce atribuțiile CSP din aceste raioane au fost transferate la Centrelor Medicilor de Familie, această calitate este verificată chiar de cei care efectuează aceste teste și aplică tratamentul în cazul parazitozelor. Totuși, calitatea acestora nu trebuie pusă la îndoială,  susține responsabila de la CNSP.

„Anual, specialiștii centrului Național fac controale la toate centrele din țară, inclusiv și aceste două, așa deci, dacă ar fi existat nereguli, acestea ar fi fost depistate”, afirmă Vera Lungu.

Responsabila mai spune că problema va fi rezolvată în curând, deoarece urmează să fie aplicat un proiect care prevede dotarea a 20 de Centre de Sănătate Publică cu utilaje performante, iar CSP din Vulcănești și Ceadâr-Lunga vor fi transferate în CSP de la Cahul. În Moldova, cele mai frecvente boli parazitare sunt enterobioza, oscoridoza, tricocefaloza, himenolepidoza, și echinococoza.