Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului

Plățile neformale în sistemul de sănătate sunt generate de două cauze majore. În primul rând, pacienții aleg să meargă la doctorul pe care ei îl știu cel mai bine și au încredere. A doua problemă este că sistemul de sănătate nu-i poate oferi acum pacientului condițiile pe care acesta și le dorește.

Noi trebuie să facem astfel încât pacientul să rămână mulțumit de serviciile de care beneficiază în spitalele noastre. În acest, sens sunt legalizarea plăților în sănătate. Astfel, am putea crea servicii mai bune, iar banii ar ajunge în casa spitalului. Mai multe instituții medicale au spații pe care nu le utilizează. Acestea ar putea fi amenajate de un grup de doctori care doresc să presteze servicii medicale și care sunt gata să amenajeze saloane cu toate condițiile necesare -  bloc sanitar, televizor, Wi-Fi. Să știți că noi am făcut mai multe studii în spitalul nostru. Aproximativ 37 la sută au spus că sunt gata să achite mai mulți bani pentru servii mai bune și pentru o atenție sporită din partea doctorului.

Aceasta ar diminua volumul plăților neformale. În cazul în care doctorii solicită bani în schimbul acordării asistenței medicale, sunt pentru pedepsirea penală a acestora.