Autor: Sorina Bujarov
Cea mai frecventă cauză a complicațiilor care apar în timpul sarcinii, la naștere sau după naștere este anemia. Statisticile arată că în 2012, din 1.000 de nașteri, peste 200 au decurs cu complicații provocate de această afecțiune. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în topul celor mai frecvente cauze ce provoacă complicații la naștere și care pun în pericol atât viața mamei cât și a fătului se regăsesc și anomaliile travaliului, bolile aparatului genito-urinar, hemoragiile și complicațiile venoase.
Toate acestea însă pot fi evitate destul de ușor, spun specialiștii. Se cere doar responsabilitate din partea medicilor și răbdare și seriozitate din partea mamelor.
„Sarcina este un proces fiziologic, însă foarte ușor poate deveni unul patologic. Mamele trebuie să știe că dacă vor să conceapă un copil, trebuie să meargă la medic să-și verifice starea de sănătate, ca în caz că se depistează unele afecțiuni, să poată fi tratate până la naștere, atunci când sunt cele mai mari riscuri”, afirmă Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog.
Anemia poate fi evitată sau tratată foarte simplu, spune medicul. Gravidele trebuie doar să urmeze indicațiile doctorului în ceea ce privește consumul de fier.
„Multe din gravidele mele nu iau în serios aceste indicații în primele luni de sarcină, iar când ajung în ultimele luni de sarcină și chiar la naștere se plâng de ce nu am putut preveni unele complicațiile, de ce este slăbită și nu poate duce sau suporta nașterea”, mărturisește doctorul Valentin Filip.
Hemoragiile, mai spune medicul, de cele mai deseori apar la gravidele anemice, iar pierderea unei cantități mici de sânge, considerat un lucru normal în timpul nașterii, poate fi fatală pentru mamă, deoarece țesuturile nu sunt alimentate suficient cu oxigen. Specialistul mai spune că hemoragiile sunt și principala cauză a mortalității materne.
Bolile aparatului genito-urinar complică nașterea prin faptul că, din cauza unor bacterii, uterul, în timpul nașterii se apasă pe rinichi, iar din această cauză gravida nu are suficiente forțe de contracție. În acest caz există riscul ca copilul să se asfixieze, deoarece mama nu îl poate aduce pe lume. De multe ori însă în aceste cazuri se aplică operația de cezariană, care spune medicul, are de zece ori mai multe riscuri decât nașterea normală. De aceea, pentru a evita astfel de probleme, specialiștii recomandă femeilor să meargă la control sistematic și nu doar în timpul sarcinii.
„Un gram de profilaxie costă cât o tonă de tratament. Dacă femeile ar merge la medic periodic și-ar cunoaște problemele de sănătate și ar putea evita orice complicații, iar sarcina ar decurge normal. Ele asta înțeleg doar după ce trec printr-o naștere chinuitoare”, afirmă ginecologul Valentin Friptu.
Complicații la naștere pot apărea și atunci când fătul este prea mare. În acest caz, mamele au hemoragii și pierd mult sânge, iar copilul poate suferi unele traume. Specialiștii spun că de vină ar fi multivitaminele pe care le consumă unele gravide în timpul sarcinii, care contribuie la dezvoltarea exagerată a copilului. La naștere, copii pot suferi traumatisme și dacă nașterea este indusă cu ajutorul medicamentelor.
„Aceste cazuri sunt foarte frecvente la noi. Uneori mamele sunt vinovate, mai ales cele care nu mai pot răbda contracțiile și cer medicamente. Uneori însă medicii, care vor să iasă mai repede din tură administrează gravidei medicamente ce provoacă nașterea”, afirmă Valentin Friptu.
Specialsitul mai spune că aproape 3 din 10 mame solicită medicamente ce provoacă nașterea.
Potrivit BNS, în 2012 au decedat la naștere 12 femei și 459 de copii.
Articole relaționate: