89 de oameni de știință din domeniul sănătății publice, din întreaga lume, au semnat o declarație comună prin care cer Uniunii Europene să adopte măsuri adecvate pentru reglementarea folosirii chimicalelor în industrii. Cercetătorii susțin că anume aceste substanțe stau la baza numărului tot mai mare a cazurilor de cancer, problemelor legate de glanda tiroidă, creier sau cele de reproducere.

Declarația Berlaymont 2013, numită după clădirea care găzduiește Comisia Europeană la Bruxelles, explică faptul că rata în creștere a bolilor endocrine din Europa, nu ține doar de genetică sau alegerile personale, scrie euroactiv.com

”Pentru o gamă largă de efecte asupra sănătății umane, metode de laborator adecvate lipsesc cu desăvârșire. Acest lucru împiedică foarte mult progresul în înțelegerea completă a riscurilor” susține profesorul Susan Jobling de la Universitatea Brunel, din Marea Britanie.

Cercetările efectuate de acești oameni de știință au arătat că substanțele chimice utilizate frecvent în mii de produse, inclusiv în pesticide și multe tipuri de materiale plastice, au efecte negative asupra sistemului uman endocrin.

Reglementările cu care operează acum Uniunea Europeană sunt  ”inadecvate” susțin ei.  Metodele de testare, disponibile de mai mulți ani la nivel internațional, încă nu au fost puse în aplicare în UE, iar cele existente, nu demonstrează cum este afectat sistemul endocrin de substanțele chimice.  Actualele reglementări ale UE, precizează că expunerea la niveluri scăzute de substanțe chimice este sigură, dar ignoră faptul că sistemul endocrin este afectat la orice concentrație. Ei cer  elaborarea unor măsuri de control al utilizării substanțelor  chimice, elaborarea unui program de cercetare, identificarea acelor substanțe cu efecte negative asupra sistemului endocrin. 

Declarația Berlaymont 2013 a fost prezentată lui  Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, Comisarului pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg, Comisarului pentru cercetare inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, și Comisarului pentru mediu, Janez Potočnik.