Autor: Irina Papuc

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a ținut să vină cu o replică la articolul publicat de Sănătate INFO în privința cărților din care studiază chirurgia viitorii doctori.

Instituția s-a arătat nemulțumită de detaliile precizate în articol și a considerat de cuviință să revină cu mai multe detalii. Astfel, într-o replică remisă redacției noastre, serviciul de presă al Universității precizează că instituția asigură 100 de procente studenții cu manuale, iar după normativele bibliotecilor universitare aceasta ar însemna  „că la 4 studenți revine un manual”. Cu toate că s-a cerut excluderea acestei informații de pe site-ul nostru, în știre se făcea referire la aceste cifre.

În replică se mai menționează că biblioteca oferă acces la publicațiile didactice prin împrumut la domiciliu, împrumut de publicații în sala de lectură, există bibliotecă electronică didactică, bibliotecă electronică medicală off-line, bibliotecă electronică medicală STAT!Ref, care oferă acces la sute de titluri de cărți. Totodată, se precizează că instituția are trei săli de lectură, mai multe copiatoare și imprimante și că blocurile instituției sunt conectate la WI-FI. De asemenea, în replică se precizează că manualul lui Strucikov, care se regăsește în peste 1.000 de exemplare, a fost editat la Chișinău în limba română în anul 1992, „după declararea independenței Republicii Moldova, deci nu poate fi sovietic”. Precizăm că este vorba despre o reeditare.

În final, serviciul de presă precizează că în anul 2013 pentru achiziții de publicații au fost alocați 1,7 milioane de lei. 

Precizăm că unii studenți ne-au spus că îi deranjează faptul că din manualele vechi li se mai predau subiecte inutile, precum dezinfectarea mănușilor sau a firelor de suturare, iar aceleași teme sunt incluse și în testele de la examene.

 

Citește la aceeși temă:

Studenţii de la medicină se plâng că învaţă chirurgia generală din cărţi de pe vremea sovietică: „Subiectele sunt depăşite”