Redactor: Sorina Bujarov
Un bărbat al cărui braţ stâng a fost amputat în urmă cu nouă ani şi-a recăpătat simţul tactil datorită unei mâini artificiale experimentale, ataşată nervilor săi de la nivelul membrului amputat. Potrivit oamenilor de ştiinţă, această premieră biomedicală deschide calea pentru realizarea, în următorii ani, a unor proteze care vor reda pacienţilor funcţiile îndeplinite de un membru amputat, dar şi senzaţiile oferite de acesta.
Cercetătorii elveţieni, germani şi italieni au testat această mână bionică la spitalul Gemelli din Roma, Italia, pe un danez în vârstă de 36 de ani, informează BBC. Bărbatul avea mâna amputată de 9 ani, după ce acesta a fost rănit într-o explozie produsă în timp ce organiza un foc de artificii.
„Am avut senzaţii pe care nu le-am mai avut de nouă ani. Răspunsul senzorial al protezei este cu adevărat incredibil”, a declarat pacientul, Dennis Aabo Sorensen.
În timpul testelor, pacientul a fost legat la ochi şi a avut dopuri în urechi. Astfel, pacientul depindea doar de simţul tactil, au precizat cercetătorii. Medicii de la l'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveţia au pus la punct această mână bionică cu care pacientul poate să îşi ajusteze forţa pentru a prinde obiecte şi pentru a identifica forma şi textura lor.
Această proteză este înzestrată cu senzori capabili să reacţioneze la tensiunea din tendoanele artificiale, transformând în impulsuri electrice informaţiile emise atunci când pacientul manevrează un obiect. Aceste semnale, convertite într-un echivalent al impulsurilor nervoase, sunt transmise celor patru electrozi grefaţi sub nervii periferici ai braţului.
„Este pentru prima dată când reuşim să restabilim o percepţie senzorială în timp real cu o proteză”, a subliniat Silvestro Micera, coordonatorul studiului.
Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă de chirurgi şi de neurologi în ianuarie 2013, la spitalul Gemelli din Roma, sub îndrumarea medicului Paolo Maria Rossini, care a implantat electrozii în braţul stâng al pacientului amputat. Aproape trei săptămâni de teste au fost necesare înainte ca proteza să fie conectată la electrozi. După aceasta, cercetătorii şi pacientul au testat mâna artificială timp de o săptămână. Electrozii au fost retraşi după o lună, conform legislaţiei europene care reglementează testele clinice. Dar, potrivit cercetătorilor, aceştia ar putea să rămână implantaţi şi să funcţioneze mai mulţi ani fără a avaria nervii periferici.
Totuşi, va fi nevoie de câţiva ani înainte ca această mână bionică să fie comercializată, a explicat Stanisa Raspopovic de la l'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, unul dintre coordonatorii acestui studiu, realizat în cadrul proiectului european LifeHand2.
„Totul va depinde de următoarele teste clinice”, a declarat el, fără să precizeze însă numărul pacienţilor care vor lua parte la acestea. După părerea sa, comercializarea va fi posibilă „peste cinci ani cel mai devreme sau peste 15 ani cel târziu”.
Următoarea etapă va consta în doi paşi: miniaturizarea compuşilor electronici pentru a-i integra în proteză şi punerea la punct a unei baterii eficiente, a precizat Stanisa Raspopovic.
Oamenii de ştiinţă vor, totodată, să perfecţioneze dispozitivul senzorial, pentru a obţine o rezoluţie mai bună a simţului tactil, pentru ca pacientul să poată să simtă mişcările degetelor cu un grad de precizie mai ridicat.
Articole relaționate: