„Reducerea riscurilor funcționează – asigurați finanțarea” constituie  genericul proiectului regional al Rețelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor (EHRN) urmat să fie implementat începînd cu luna aprilie 2014 datorită suportului financiar al Fondului Global (FG). Evenimentul de lansare a acestui proiect a avut loc la 27-30 ianuarie 2014 la Vilnius în cadrul întâlnirii regionale a partenerilor participanți.

Programele de reducere a riscurilor sunt extrem de actuale pentru regiunea Europei de est şi a Asiei centrale datorită epidemiei HIV concentrate în grupul cosumatorilor de droguri injectabile și au un impact mare asupra acestei epidemii și un potenţial mare în contextul dezideratului de soluţionare ai problemelor legate de alte maladii importante din punct de vedere social, cum sunt hepatitele virale şi tuberculoza.

Ghidaţi de această convingere, documentată de bunele practici în domeniu, participanți la această întâlnire au fost reprezentanți din diferite țări, specialiști ai societății civile, organizații internaționale, oficiali din domeniul dreptului, finanțelor, social, precum și reprezentanți ai persoanelor consumatoare de droguri în calitate de beneficiari de servicii şi activişti în domeniu.

Scopul proiectului respectiv constituie obţinerea suportului financiar de stat pentru programele de reducere a riscurilor prin asigurarea unor investiţii suficiente, durabile şi în creştere, dar şi dezvoltarea comunităţilor consumatorilor de droguri injectabile în calitate de actori activi în procesul de implementare a programelor respective. Activităţile proiectului vor fi concentrate în 5 țări din regiune – Moldova, Azerbaidjan,  Belarus, Georgia, Kârgâzstan. În cadrul proiectului sunt planificate şi evenimente de nivel regional, care vor permite altor tări să ia act de experienţa acumulată în cele 5 ţări cheie, să adapteze şi să aplice această experienţă la contextul specific al ţărilor respective.

Pentru atingerea scopului proiectului au fost create două grupuri de lucru pentru monitorizarea investiţiilor  şi monitorizarea serviciilor, din componenţa cărora fac parte atât reprezentanţii ţărilor cheie, cât şi experţi în domeniul financiar din ţările date, dar şi experţi ai organizaţiilor internaţionale: UNAIDS, UNODC, UNDP, OMS, GFATM.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate experiențe în asigurarea sustenabilităţii programelor de reducere a riscurilor prin intermediul alocărilor resurselor financiare domestice  în Ucraina, Estonia, Lituania.  La ședință a fost prezentată dezvoltarea și funcționarea Rețelei Euroasiatice a Persoanelor Consumatoare de Droguri (ESLUN), rolul acesteia în implementarea cu succes a programelor de reducere a riscurilor. Datorită acestui eveniment, participanţii şi-au creat o viziune mai clară asupra proiectului, au fost conștientizate obiectivele de bază şi formulate activităţile care necesită a fi realizate, identificaţi partenerii cheie.

Partenerul proiectului regional al Reţelei Euroasiatice de Reducere a Riscurilor pentru Republica Moldova este Asociaţia Obştească „Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor”