Autor: Elena Cioina

O tinctură preparată din plante aduse dintr-o altă țară vor avea un efect mai mic asupra sănătății, decât dacă licoarea ar fi pregătită din ierburi culese din zona în care trăim. Aceleași plante pot avea efecte diferite, dacă nu sunt culese la anumite ore și sunt păstrate necorespunzător. O mărturisesc specialiștii în medicina alternativă, numită de noi populară, care în Moldova începe să prindă contur mai ales în ultimii ani. Ceea ce este important însă să știm este faptul că medicina alternativă vine să o completeze pe cea clasică și nicidecum să o înlocuiască, mai ales în cazul bolilor foarte grave. Ce este la modul practic medicina alternativă și când anume poți apela la ea – a răspuns întrebărilor Sănătate INFO Mariana Zubatîi, director al Centrului de medicină alternativă „Bisous sante”.

Doamna Zubatîi, vă rog să ne explicați cu ce se ocupă medicina alternativă față de cea clasică. Dacă e alternativă, înseamnă că o poate înlocui pe cea bazată pe intervenții și medicamente cu conținut chimic?

Cu toții știm că medicina clasică presupune aplicarea unor tratamente medicamentoase sau se fac o serie de manipulări care cuprind și tratamentele cu medicamente. Și este o altă latură, numită medicina tradițională, mai corect ar fi să-i zicem alternativă, pe care mulți o subestimează, deși nu ar trebui.

Sunt foarte multe practici medicale alternative care includ și o serie de doctorii neluând în serios practica medicală alternativă. Aici putem vorbi despre acupunctură, homeopatie, terapie cu plante, numită și fitoterapie sau proceduri de chinetoterapie. Aceste ramuri acoperă în sine un șir de metode de tratament și de diagnosticare ce nu țin de administrarea preparatelor chimice medicamentoase, ci de administrarea unor produse medicale de origine naturistă. De exemplu din plante, roci, apă, din tot felul de produse naturale.

Ce este, de exemplu, homeopatia? Știu că mulți oameni sunt curioși să o încerce...

Vă explic, pentru că multă lume deja o încearcă. Mai simplu ar fi dacă omul s-ar trata cu ceea ce i-a provocat boala. De exemplu, dacă aveți o durere în gât. Sunt inflamate amigdalele. Este un preparat, care se numește amigdale, care conține extrase din anumite plante. În diluții homeopatice, administrat sub formă de granule, duce la tratamentul și la un echilibru al amigdalelor.

Sau preparatul drenor homeopatic. Chiar cuvântul drenor înseamnă a curăța, a debloca. Administrând un preparat drenor în cazul unor colecistite sau în cazul unor stări precum vezica biliară leneșă, bila începe să lucreze bine și vezica la fel. Aceste preparate nu sunt neapărat dintr-o plantă. Sunt preparate extrase din roci, pietre care au o anumită funcție în tratamentul unei asemenea stări.

Dar un tratament cu medicamente din plante, roci, etc. durează mai mult timp, decât unul în care intervine medicina clasică?

Depinde. Dacă pacientul vine într-o stare acută, noi îl putem ajuta să iasă din ea în aproximativ 7 zile. Exact ca și la administrarea medicamentelor ne-naturiste, doar că acțiunea produselor naturiste este mai puțin nocivă decât a celor cu conținut chimic. De regulă substanțele chimice sunt evacuate de organism în aproximativ 3-5 ani, în funcție de cât de bine funcționează organismul. Administrând preparatele naturiste, fitoterapice sau homeopatice, ele nu fac rău, ci doar bine. Dar și ele au o prescripție anumită și un program de administrare care trebuie respectat cu strictețe.

În ce situații un pacient nu poate apela la medicina alternativă și trebuie obligatoriu să treacă în primul rând prin cea clasică?

Trebuie să precizăm că medicina alternativă nu este un remediu sută la sută pentru stările acute ale unei maladii. Ea poate veni în ajutor, dar nicidecum nu poate fi folosită în cazul în care este nevoie de o intervenție chirurgicală și necesită o susținere medicamentoasă. Sau stările acute ce țin de bolile oncologice, în care pacienții sunt în faza acută a bolii, este indiscutabil. Ei nu pot fi tratați cu medicamente naturiste. Tratamentele naturiste au efect cumulativ în timp, iar acești pacienți nu au foarte mult timp la dispoziție pentru tratament îndelungat. Ei pot reveni la medicamente naturiste după un tratament de bază efectuat pe problemă. La medicina alternativă un bolnav oncologic, de exemplu, poate reveni pentru o regenerare sau reabilitare a organismului.

În schimb gastrita acută poate fi tratată foarte eficient doar cu ajutorul acupuncturii. De asemenea, procedura poate fi combinată și cu administrarea unor ceaiuri din plante. Deci, sunt stări acute care pot fi tratate doar cu produsele medicinei alternative și sunt stări care sunt categoric excluse.

Adică în mod obișnuit medicina alternativă o poate completa pe cea clasică și chiar dacă e vorba de medicina populară nu oricine o poate profesa?

Ca și în medicina clasică, de medicina alternativă se pot ocupa doctorii care au studii în acest domeniu, pentru că și ei tratează un om, iar omul este un mecanism care trebuie să știi cum funcționează, ce este bine pentru el, ce este rău. Deci trebuie să ai un calificativ medical, studii medicale pentru a putea pune un diagnostic corect, pentru a face anamneze pacientului.

În Moldova medicina alternativă o practică în mare parte medicii cu studii superioare, deși în unele localități există tot felul de băbuțe care tratează cu plante, siropuri, extrase din plante, mai fac și unguenți din venin de albini, etc. Asta nu înseamnă însă că o fac corect și putem apela la o asemenea băbuță în toate cazurile. Nimeni nu spune, din păcate, după ce a apelat la băbuță ce complicații a avut. Din acest motiv este bine să vă adresați la un doctor specializat.

Adică la doctori care au specializare în medicina alternativă…

La USMF este catedra de medicină alternativă, unde doctorii se pot specializa în acupunctură, fitoterapie, homeopatie, etc.

Vreți să spuneți că e riscant să te tratezi cu vreo licoare sau un anumit ceai combinat de o femeie de undeva de la țară, fără studii medicale?

Da. Este riscant din două puncte de vedere. În primul rând nu știm cum acționează asupra organismului, ce poate să provoace. De exemplu, merge un pacient cu o colică biliară, fără să facă vreo investigație medicală, fără să știe ce are fapt. Știe doar că îl doare sub coastă. Merge la băbuță, aceasta îi dă plante care să-i curețe ficatul, cum se spune în popor, dar pacientul are acolo o pietricică. Ce se întâmplă? Când bea ceaiul din plantele ce are menirea să dreneze, să evacueze, să curețe, acesta începe să evacueze din organism și piatra. Dacă ea e mică, e bine, iar dacă e mai mare aceasta blochează căile hepatice. Pacientul ajunge astfel cu abdomen acut și febră și se poate ajunge până la o ruptură de vezică biliară, o complicație foarte mare. Din acest motiv e bine să mergi la un doctor specialist.

În plus, nu știm de ce calitate sunt plantele, de unde au fost colectate, în ce condiții au fost preparate, calitatea alcoolului folosit pentru aceste tincturi.

Și dacă ați pomenit de calitatea plantelor și tincturile extrase din ele, există niște tehnologii de culegere, de păstrare?

Fiecare plantă colectată la o oră anumită își are funcția sa. De exemplu, o plantă X administrată pentru sistemul nervos, dacă este colectată dimineața, are un efect mai activ. Nimerind într-o tinctură are efect foarte rapid. Aceeași plantă colectată după masă, are efecte mai mici și în loc să liniștească sistemul nervos, ea de fapt îl excită. Adică are efect invers.

De exemplu cum se asimilează calciul în organism. Calciul se asimilează de către organism între orele 17.00-19.00 seara. Dacă îl administrați până la ora 17.00, el nu se asimilează, ci doar trece prin organism, neavând efectele scontate.

În Moldova medicina alternativă e dezvoltată sau nu?

În ultimii ani a început să se mai învioreze, pentru că oamenii au obosit de multiplele tratamente care sunt și costisitoare. Iar acum când internetul îți oferă o gamă foarte vastă de informații despre medicina, fie clasică, fie alternativă, oamenii înțeleg că pastilele sunt bune, dar nu întotdeauna. Astfel, încep să-și întoarcă privirea spre fitoterapie, homeopatie. Aceasta își are rolul său și este populară mai ales pentru tratamentul copiilor.

Acum mămicile nu mai dau antibiotice cu ochii închiși. Ele-și scot copiii din răceli cu ajutorul preparatelor homeopatice. Aceste medicamente măresc și imunitatea.

Care, totuși, dintre ramurile despre care îmi vorbiți este mai populară printre moldoveni?

Cred că fitoterapia, pentru că este și cea mai cunoscută. Noi toți am băut de mici ceai de tei, romaniță sau crengi de cireșe. În ordine descrescândă ar fi fitoterapia, homeopatia și apoi acupunctura. Ele sunt cele mai solicitate pe piață.

Metodele folosite se bazează pe tratament specific doar Moldovei sau sunt și metode împrumutate de la alte popoare?

În fitoterapie folosim plantele noastre, autohtone, care cresc în Moldova. Putem trata și cu plante aduse din China, pentru că fitoterapia, acupunctura își au originile în China Antică. Dar studiile arată că fiecare plantă acționează diferit asupra oamenilor. Pentru că fiecare organism își are specificul său datorită zonei în care a crescut. Aceste plante le-au folosit și strămoșii noștri, părinții ne-au făcut băițe cu ele, de aceea ele ne priesc atât de mult.

Chiar și plantele aduse din Ucraina, care nu este foarte departe de Moldova, acționează altfel decât dacă ele ar fi folosite de un ucrainean. De aceea, s-a ajuns la concluzia că e mai bine să tratezi omul cu plante din regiunea în care trăiește el.

Vreți să spuneți că fitoterapia, de exemplu, este mult mai eficientă dacă plantele sunt culese din câmpurile, poienițele unde oamenii trăiesc zi de zi?

De fapt, așa este.

Dar există legătură între medicina alternativă și spiritualitate? Unii cred că medicamentele clasice sunt salvarea, alții sunt „fixați” doar pe cele naturiste...

O legătură directă nu cred că există. De exemplu, homeopatia și fitoterapia nu prea le putem lega de spiritualitate. În schimb, acupunctura... Știți, organismul omului e împărțit în meridiane energetice. Fiecare meridian are o acțiune a sa. În meridianul ficatului, sau cel al rinichiului se acumulează stresul. Pentru că și organismul omului este o materie și cât suntem în viață are o formă, iar când murim trece în alta, cred că în acest caz există o legătură între spirit și starea fizică propriu-zisă.

Vă întreb, pentru că unii oameni chiar se tratează atunci când cred că doar acel tratament îi va ajuta. E un fel de impunere psihologică sau nu?

În general, organismul omului are o capacitate enormă de auto-vindecare, dar creierul omului e atât de ocupat cu alte lucruri că este dezvățat să-și impună organismul să se auto-vindece. Oamenii care pot să găsească echilibrul acesta între a gândi și a simți au marele noroc să se auto-vindece, adică le trece de la sine.

Poți să administrezi un tratament naturist doar privindu-l pe om, fără să-i faci investigații?

Doar privindu-l, nu cred. Discutând și întrebându-l ce îl doare, cum îl doare, să-i vezi ochii, limba, pielea, e posibil. Este un diagnostic mai specific decât în cazul medicinei clasice. Bineînțeles că și noi recurgem la analizele clasice, să vedem ce are omul pe dinăuntru, pentru că e nevoie să faci investigații, trebuie să înțelegeți corect. Doar astfel doctorul, indiferent că practică medicina clasică, că cea alternativă îți poate pune un diagnostic corect.

Sunt situații când nu putem trata cu plante, pentru că pacientului nu i se permite administrarea plantelor sau acupunctura. Dacă o pacientă are un miom uterin, care poate provoca hemoragii, noi nu putem interveni cu acupunctura până nu înlăturăm problema propriu-zisă. Este nevoie într-un asemenea caz de intervenție chirurgicală.

În ce situații se recomandă să faci o serie de analize înainte să apelezi la medicina alternativă?

În general, se recomandă o dată în an să facem cele mai simple teste – o analiză generală a sângelui, o ultrasonografie și asta e recomandabil chiar și fără să mergi la un doctor anume.

Sunt pacienți care suferă de diverse dereglări vegetative, mai ales în perioada reproductivă până la 40-45 de ani, după mine ar fi bine să apeleze sută la sută la medicina alternativă. De exemplu, stările de anxietate, de depresie, de fobie, dereglările alimentare – ele pot fi ușor corijate cu ajutorul acupuncturii, preparatelor homeopatice și fitoterapice. Sunt o serie de pacienți care au nevoie de o cură de reabilitare. Este vorba de pacienții cu tot felul de pareze, adică după accidente vasculare, ictusuri. Ei trebuie să vină, după intervenția medicinei clasice, pentru că deseori rămân cu o mână sau un picior amorțit, după care ajungând acasă nu mai fac niciun fel de reabilitare. Din păcate, reabilitarea nu este atât de dezvoltată în Moldova. Ei fac o serie de proceduri de masaj, specialistul le-a mai recomandat și o cură de chinetoterapie pentru restabilirea funcționalității mâinii sau piciorului. Sau stările de pareze faciale, când zicem că i s-a strâmbat gura, aici acupunctura este un remediu perfect, care în cea mai mare parte rezolvă problema dată.

În cazul copiilor care suferă de enurezis (copiii care fac pipi în pat, deși vârsta ar fi trebuit să nu-i mai permită acest lucru). Este o patologie care de cele mai multe ori este de ordin nervos, care poate fi soluționată cu ajutorul acupuncturii și homeopatiei. Noi am avut pacienți de 5-6 ani, copii care aparent nu ar fi stat la ace, dar ei se dovedesc foarte adulți, pentru că se jenează de problema pe care o au. Este stânjenitor pentru ei, deoarece nu pot merge într-o excursie unde să rămână peste noapte. Ei sunt atât de curajoși că suportă toate ședințele.

Sau femeile care au născut recent și au probleme cu lactația. Aici intervine homeopatia și acupunctura. Noi putem stimula lactația.

Sau patologia glandei tiroide, pentru că avem mulți pacienți care se confruntă cu problema dată. Avem posibilitatea să reglăm anumite stări cu ajutorul homeopatiei, pentru că avem preparate homeopatice care pot înlocui hormonii artificiali, dar nu în toate cazurile.

Și în care cazuri nu se poate?

Cu siguranță nu în cazul diabetului, dar vreau să vă spun că pacienții cu probleme ale glandei tiroide sunt pacienții noștri.

De asemenea, femeile care au probleme cu infertilitatea. Se poate face stimulare ovariană cu ajutorul acupuncturii. Noi deja avem bebeluși care s-au născut prin stimulare ovariană cu ajutorul acupuncturii. Am avut cupluri care au fost diagnosticați cu probleme. Au făcut tratament medicamentos, au făcut și fertilizare in vitro. Au făcut trei ședințe a câte 10 proceduri și la a patra nu au mai venit. Ne-au spus că vor avea gemeni.

Un alt cuplu a făcut mai multe proceduri în vară și acum doamna este în 22 de săptămâni de sarcină. Le consider cele mai mari realizări.

Dvs personal cum ați descoperit medicina alternativă, fiind ginecolog de specialitate?

Am descoperit-o prin copiii mei, pentru că atunci când nu ai copii, nu ai nici griji. Ai luat o pastilă, ți-a trecut capul și nu te mai gândești dacă această pastilă îți face bine sau rău. La un moment dat fetița mea a făcut o bronșită, am avut un medic de familie care era adeptul medicinei alternative și mi-a recomandat să mă adresez la un specialist în homeopatie. Spre marea mea mirare, fiind doctor care a promovat mereu medicamentele clasice, am descoperit la a patra zi că copilul meu deja respira foarte bine. Nu mai avea spasmele de la început, administrându-i doar produsele homeopatice. Le priveam ca pe niște bomboane și mă gândeam cu ce ar putea să-l ajute pe copilul meu. M-am gândit însă că trebuie să am încredere în acest specialist și ea m-a convins nu prin vorbe, ci prin fapte, mai ales prin atitudine și corectitudinea alegeri preparatului.

Vreau să vă spun că fiecare preparat homeopat este individualizat, iar succesul tratamentului alternativ depinde foarte mult de cât de versat este doctorul și cât de bine se orientează să ia parametrii fizici ai copilului sau adultului și să aleagă medicația potrivită.

A doua întâmplare a avut loc acum câțiva ani când s-a întâmplat iarăși ceva neplăcut în viața mea. Iarăși un coleg doctor m-a sfătuit să fac o cură de acupunctură și masaj. Doamna doctor Angela Gâlea m-a tratat timp de o lună și eu nu înțelegeam ce se întâmplă, pentru că nu mergeam, dar zburam. Nu am luat niciun medicament și nu mi-au aplicat nicio injecție.

Doamna Zubatîi, vă mulțumim pentru interviu.