Redactor: Irina Papuc

O asociație de medici din Indonezia solicită Curții Constituționale să se expună asupra legii privind malpraxisul medical, după mai bine de două luni de proteste la nivel național. Nemulțumirile lucrătorilor medicali au fost generate de sentința judecătorilor, conform căreia trei medici sunt pedepsiți cu închisoarea.

„Vrem să evidențiem expresia „act criminal”,  din articolul 66 alineatul (3) din Legea cu privire la practica medicală. Aceasta oferă loc de prea multe interpretări cu privire la acțiunile medicale care pot deveni obiectul unor acuzații penale”, a declarat Agung Sapta, purtătorul de cuvânt al Asociației Doctorilor Uniți din Indonezia.

Asociația solicită revizuirea Legii nr. 20 din 2004 cu privire la practica medicală, care prevede că oricine poate raporta autorităților despre o presupusă activitate infracțională a unui medic sau poate intenta un proces civil în instanțele de judecată. Formularea vagă a legii permite o varietate de interpretări în legătură a malpraxisului medical, care generează frică în rândul celor din comunitatea medicală.

Medicii doresc ca Curtea Constituțională să aprobe faptul ca, înainte de a ajunge în instanță, plângerea cu privire la malpraxisul medical să fie mai întâi evaluată de Consiliul de Onoare și Disciplină (MKDKI), a cărui activitate este reglementată prin lege.

Yadi Permana, unul dintre medicii care a semnat cererea de revizuire a Legii cu privire la practica medicală, consideră că doar acțiunile intenționate sau din neglijență, cum ar fi uitarea instrumentelor medicale în corpul pacientului, ar trebui considerate malpraxis medical.

„Consiliul de Onoare și Disciplină poate emite sancțiuni dure, inclusiv revocarea licenței medicale, temporar sau permanent. Pentru a preveni duplicarea proceselor de judecată este mai bine ca medicul acuzat de o infracțiune să fie investigat, în primul rând, de către MKDKI”, a mai declarat Agung Sapta.

În luna decembrie medicii din Indonezia au pornit o grevă generală, după ce  Curtea Supremă de Justiție a emis o sentință conform căreia ginecologul și obstetricienii Dewa Ayu Sasiary Prawani, Hendy Siagian și Hendry Simanjuntak, au provocat, din neglijență, moartea unei femei care a fost supusă operației de cezariană, la spitalul Manado. Ginecologii au fost condamnați la 10 luni de închisoare pentru implicarea lor în moartea Juliei Fransiska Makatey, provocată de complicații cardiace generate de o embolie de gaze.

În timp ce judecătorii susțin că sentința lor este corectă, medicii din țară au asociat situația dată cu vânătoarea de vrăjitoare și amenință că vor urma repercusiuni de durată.

Faptul că malpraxisul medical este analizat în cadrul sistemului de justiție penală nu este o problemă controversată doar în Indonezia. Procesele penale pentru malpraxis devin o industrie în creștere și în Statele Unite.

În timp ce nu este nicăieri specificat clar când cazurile de neglijență medicală sunt considerate cazuri civile și când pot fi depuse în instanță, regula generală este că delictul, ca să ajungă în instanță, trebuie să fie asociat cu actul de îngrijire medicală. 

În cazul în care această linie este trasată are implicații profunde pentru medicii din Indonezia, unde standardele de formare pentru a deveni un profesionist medical și facilitățile disponibile pentru medici calificați sunt în general scăzute.

 

Citește la aceeași temă:

Protest împotriva „criminalizării” medicilor în cazurile de malpraxis