Redactor: Sorina Bujarov

Numai în SUA, anual ar putea fi prevenite peste 30 de mii de decese, dacă lumea s-ar vaccina la timp, susțin cercetătorii de la Universitatea din Colorado, SUA. Potrivit acestora, o mulțime de persoane ratează oportunitățile de care dispun și nu se vaccinează împotriva unor boli, chiar dacă știința le oferă această posibilitatea. De vină ar fi medicii, spun realizatorii studiului, deoarece aceștia nu asigură stocurile cu vaccinurile existente.  

Dr. Laura Hurley și echipa sa, împreună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au elaborat un sondaj național în care au intervievat specialiști din medicina primară, informează Medical News Today. Astfel, rezultatele au scos în evidență faptul că doar la 65 % dintre adulți li s-a efectuat vaccin anti-gripal și doar 62% au primit vaccin pneumococic.

Pe lângă aceasta, studiul a scos în evidență faptul că doar 20 la sută dintre adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani au primit vaccin pneumococic, iar 16 la sută din persoanele de peste 60 ani au fost vaccinate împotriva herpesului Zoster.

Cercetarea scoate în evidență și motivele care îi împiedică pe adulți să se vaccineze. Astfel, potrivit acestea, motivul cel mai important este lipsa banilor.

„Unii medici nu își fac rezerve de vaccinuri, pentru că sunt foarte scumpe, iar ei nu își permit. Intervievații au mai subliniat că foarte puține companii de asigurări în medicină includ și vaccinurile, iar ei evită să le cumpere, deoarece le este frică că nu își vor putea răscumpăra investițiile”, susțin autorii studiului.

 Cercetătorii au constatat că vaccinul împotriva herpesului Zoster, de exemplu, se recomandă încă din 2008, însă, cu toate acestea, medicii evită să asigure stocurile cu preparatul dat. Și pacienții refuzau să li se administreze acest preparat, deoarece acesta era prea scump pentru ei. Acestea fiind condițiile, medicii trimit pacienții la alte organizații sau asociații pentru a se vaccina, susțin autorii studiului. 

Pentru a reduce numărul deceselor cauzate de boli care ar fi putut fi prevenite prin efectuarea unor vaccinuri, cercetătorii recomandă crearea unei baze de date, care să includă vaccinurile puse la dispoziție de către furnizori într-o anumită zonă. Oamenii de știință spun că astfel, medicii ar putea recomanda pacientului un anumit tip de vaccin, informându-l totodată de unde poate să facă rost de preparatul dat. 

 

Articole relaționate:

Mai multor copii li s-au injectat, din greșeală, un vaccin care se administrează pe cale orală 

46 de țări au introdus vaccinul împotriva infecției cu rotavirus în Programele Naționale de Imunizare 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău” </spa