Autor: Irina Papuc

Băncile de păstrare a sângelui din 14 spitale din țară vor fi dotate cu echipament performant din bani elvețieni. Resursele financiare sunt acordate în cadrul unui proiect în valoare de 1,6 milioane de euro. Deși investițiile străine sunt mari, iar angajații din sistem recunosc că problemele persistă și că suntem dependenți de investițiile din exterior, oficialii de la minister evită să vorbească despre ele.

Proiectul de asigurare a securității transfuzionale a fost lansat astăzi și prevede dotarea până în 2016 a băncilor de păstrare a sângelui cu echipamente performante, care să permită recoltarea, procesarea și stocarea sângelui și produselor din sânge în condiții de siguranță.

„Acest proiect vine să asigure calitatea sângelui de la vena donatorului, la vena pacientului. Aceasta ar însemna că atât la procedura de recoltare, procesare, stocare, transportare, cât și la cea de păstrare se asigură temperaturile cu variații minime de un grad. Ne-am dorit de mult timp aceasta”, spune Svetlana Cibotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Valoarea echipamentelor care urmează a fi procurate este de peste 400 de mii de euro.

„În toată lumea, cheltuielile pentru securitatea transfuzională sunt foarte mari. La noi, administrațiile publice locale au contribuit foarte puțin și doar au asigurat utilajele de recoltare, dar ce ține de echipamentele de stocare în cadrul spitalului, utilizarea tehnologiilor de compatibilitate sangvină, sunt cele rămase de cândva. Ele sunt funcționale și nu prezintă niciun pericol pentru securitatea transfuzională, dar nu corespund standardelor europene”, mai precizează Cibotari.

Astfel, în cadrul proiectului vor fi procurate echipamente pentru stocarea produselor sangvine, echipamente frigorifice, care vor asigura temperaturi dintre 0 și 15 grade cu plus, dar și la minus grade, echipamente de laborator – analizatoare hematologice, de coagulogramă, utilaje ce vor permite realizarea compatibilității sangvinice de ultimă oră, precum și echipamente pentru pregătirea remediului hemotransfuzional în aplicare.

 Nu toate spitalele din țară însă vor beneficia de noile tehnologii. Este vorba doar de 14 instituții medicale, printre care Institutul Mamei și Copilului, spitalul Municipal din Bălți, cel din raionul Soroca, Florești, Edineț, Căușeni, Ungheni, Comrat, Cahul, Hâncești, Ștefan-Vodă, Orhei, Drochia, dar și în spitalul din Tiraspol, din regiunea transnistreană. Proiectul mai prevede și instruirea personalului medical în utilizarea clinică a produselor din sânge.

Valoarea proiectului este 1, 6 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani o va asigura Crucea Roșie din Elveția. Cu o contribuție de 17 și respectiv 13 la sută vor veni administrațiile publice locale și Ministerul Sănătății.

Acum, în mai multe spitale lipsesc echipamentele specializate și performante de asigurare a securității transfuzionale. În multe cazuri, pungile cu sânge sunt păstrate în frigidere obișnuite destinate produselor alimentare.

Directorii spitalelor și Centrelor de Transfuzie însă au evitat să vorbească despre aceasta.

„La Centrul de transfuzie Cahul există echipament performant, pe care l-am instalat la sfârșitul anului trecut. Noi avem frigidere moderne, care acum nu sunt la spitalul raional Cahul, dar le vor primi în cadrul acestui proiect”, a precizat Ștefan Niță.

„Avem două frigidere din Olanda și două obișnuite, în care ținem alte componente de sânge. Anual, utilizăm aproximativ 2.000 de pungi. Chiar n-avem probleme”, ne asigură și Sergiu Sochircă, director al Spitalului raional Florești.

Ministrul Sănătății a refuzat să spună în câte instituții medicale sângele mai este păstrat în frigidere obișnuite. Institutul Mamei și Copilului este unul dintre ele.

 

Articole relaționate:

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Până în 2001 îi obligam pe oameni la modul direct să doneze sânge, pentru că aveam doar 1 % de voluntari” 

Donatorii de sânge vor fi anunțați dacă în sângele acestora vor fi depistați virusuri sau infecții