Redactor: Irina Papuc
Medicii din Statele Unite sunt tot mai mult preocupați de siguranța unei proceduri efectuate pe zeci de mii de femei în fiecare an. Este vorba despre intervențiile chirurgicale pentru eliminarea fibromului uterin sau de înlăturare a uterului.
Procedura se numește morcelare și este un tip de chirurgie mini- invazivă, prin care se evită inciziile mari, scurtează timpul de recuperare și reduce riscurile de pierdere a sângelui, de infecții sau alte complicații.
Chirurgii efectuează această procedură fie mecanic, fie cu ajutorul unui dispozitiv electric.
Două articole publicate în Journal of American Medical Association precizează că tehnica poate dispersa particule de țesut uterin sau de fibrom în interiorul abdomenului. Aceste țesuturi pot crește pe organe, cauzând durere, infecții, sau obstrucție intestinală, informează The New York Times.
În unele cazuri, tumori greu de diagnosticat s-au soldat din cauza răspândirii celulelor canceroase prin abdomenul pacientelor în urma unei proceduri de morcelare.
Conform Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, aproximativ 498.000 de femei din Statele Unite au suferit proceduri de histerectomie pentru eliminarea uterului în anul 2010. Aproximativ 11 la sută din aceste operațiuni au implicat procedura de morcelare.
Kimberly Kho, profesor în obstetrică și ginecologie de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center a declarat că tehnica nu ar trebui să fie neapărat interzisă, deoarece procedura are beneficii pentru pacienți.
„Cred, totuși, că am putea fi mai prudenți cu aceste instrumente și să verificăm sistematic starea post-operatorie a persoanelor după morcelare”, a spus doctorul.
Articole relaționate:
Terapiile noi, speranțe pentru bolnavi
Un test care utilizează căldura, creat pentru depistarea cancerului cervical