Autor: Irina Papuc

Deja de trei ani consecutiv clinica universitară din cadrul Spitalului Republican se extinde cu câteva sute de metri pătrați. Aceeași situație poate fi observată și în cazul clinicii universitare de la Institutul Mamei și Copilului, doar cu diferența unor scăderi și ulterior majorări de suprafață. Decizia privind mărirea suprafețelor a fost luată printr-un ordin al ministrului Sănătății și subsemnată de subalternii săi, deși doar Executivul este abilitat să opereze aceste modificări doar prin Hotărâre de Guvern. Orice metru pătrat de spațiu în plus costă bani, iar universitatea este cea care trebuie să plătească administrației spitalului bani pentru chirie. Cât „costă” o clinică universitară în Moldova însă nu spune nimeni.

Clinica universitară din cadrul Spitalului Clinic Republican a crescut ca pe drojdii în ultimii trei ani. În suprafață. Cu fiecare ordin pe care îl semna, ministrul Sănătății era tot mai generos. Astfel, de la 1.835 demetri pătrați, stabiliți prin Hotărârea de Guvern din 2006, clinica ajunge în 2007 la o suprafață de 2.282 de metri pătrați. În 2011, Spitalul Republican acorda „în chirie” deja 2.605 de metri pătrați. În 2012, suprafața clinicii universitare de la Spitalul Republican s-a mărit până la 2.624,6, iar în 2013 s-a mai extins cu aproape 26 de metri pătrați.

Lucrurile au evoluat și la Institutul Mamei și Copilului. Clinica din această instituție măsura inițial 3.280 de metri pătrați, suprafața fiind stabilită, la fel, prin Hotărâre de Guvern. În 2007 Universitatea avea o clinică în această instituție cu o suprafață de 2.990 de metri pătrați, în 2011 aceasta s-a micșorat până la 2.641 de metri pătrați. În 2012, suprafața a crescut din nou cu peste 200 de metri, iar în 2013 – cu 126 de metri. În cazul celorlalte spitale cifra a rămas neschimbată, sau, în unele instituții - redusă.

Toate acestea modificări au fost operate pe parcursul ultimilor ani prin ordin de ministru, deși acest lucru ține doar de competența Guvernului. Hotărârea de Guvern, nr. 42 din 2006 cu privire la Clinica Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” stabilește că aspectele privind organizarea clinicii universitare este în sarcina Guvernului, pe când activitatea acesteia este reglementată de mai multe legi din domeniul sănătății, ordine ale ministrului și rectorului universității.

Orice metru pătrat costă bani. Chiar și așa responsabilii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” nu se împotrivesc extinderii clinicilor, dacă este în beneficiul rezidenților.

„Orice metru în plus costă bani. Se întâmplă să apară un curs nou sau alte situații. Recent am solicitat mărimea spațiului ca să le facem studenților un vestiar. De multe ori spitalele sunt cele care n-au spațiu să ne acorde”, afirmă Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Sergiu Popa, directorul Spitalului Clinic Republican spune că decizia de a majora spațiile pentru clinici o ia de regulă universitatea. Prețul nu este semnificativ.

„Există ordine ale ministrului, Hotărâre de Guvern în vigoare. Noi încheiem un contract cu Universitatea de Medicină prin care dăm spațiu în chirie. Nu este o sumă considerabilă. E suficientă ca să acoperim cheltuielile de regie”, a spus Popa, fără să precizeze despre ce sumă este vorba.

 

 Articole relaționate:

Clinici universitare, deschise la privați printr-un ordin echivoc 

Studenții de la medicină se plâng că nu mai au voie să achite în rate contractele de zeci de mii de lei: „Părinții împrumută bani ca să pot achita taxele” 

Comitetul Național de Etică sfidează legile. Acesta funcționează după un statut dubios, iar experții vorbesc despre un paravan pentru ilegalități în studiile clinice și de lipsă de transparență