Autor: Sorina Bujarov

Pe lângă condițiile de muncă grele, cu utilaj medical învechit sau chiar fără acesta, unii doctori de la țară mai sunt lipsiți și de șansa de a crește profesional. Merg aproape în fiecare an la cursuri de perfecționare organizate de Universitatea de profil, însă nu au posibilitatea să participe la conferințe științifice și congrese medicale, care spun ei, le-ar fi mult mai utile.

Speranța Codreanu este medic de familie în satul Lipnic, raionul Ocnița. Doctorița povestește că foarte rar se întâmplă să participe la conferințe sau congrese medicale. În mare parte acestea au loc la Chișinău, iar ca să ajungă aici ar trebui să-și lase cei peste o mie de pacienți pentru cel puțin o zi, lucru aproape imposibil.

„Rareori îmi permit să particip la conferințe sau congrese medicale. Ele toate se desfășoară în Chișinău, însă noi trăim departe. Ajungem acolo, dar nu avem cu ce ne întoarce acasă. De obicei conferințele durează ore bune, iar autobuzele nu circulă până târziu”, povestește medicul.

Specialistul mai afirmă că cheltuielile pentru drum sunt o altă problemă care o împiedică să ia parte la întrunirile științifice și din această cauză nivelul de perfecționare al medicilor de la țară este mult mai redus decât al celor de la oraș.

„Medicii de la oraș cunosc mai multe noutăți din medicină, pentru că au mai multe posibilități de a se informa, se întâlnesc cu diferiți specialiști, fac schimb de informații cu colegii în cadrul conferințelor la care merg, însă eu nici calculator de lucru nu am. Este incorect. Noi toți suntem lucrători medicali, nimeni nu trebuie să fie mai avantajat ca celălalt”, susține medicul din satul Lipnic.

În aceeași situație se află și Tatiana Amoașei, medic de familie în satul Alexeeavca, raionul Florești. Aceasta spune că de ani buni nu a mai mers la o conferință științifică sau la un congres medical.

„Pe noi nu ne prea bagă în seamă, doar cei de la Chișinău sau din apropiere merg la astfel de întâlniri. Mi-aș fi dorit să particip și eu. Sunt și eu medic și am nevoie să fiu la curent cu noutățile din medicină. Noi activăm după protocol, însă deseori acestea nu sunt compatibile cu pacienții. În aceste situații trebuie să alegem un alt tratament, dar trebuie să știi cum acesta poate fi substituit”, afirmă medicul din Alexeevca.

Spune că și-ar dori să fie la curent cu noile metode de tratament și medicamente, dar și cu noile metode de diagnostic.

„În cadrul acestor conferințe se abordează o singură temă, dar aceasta este abordată foarte amplu. Ele sunt foarte utile, deoarece medicul de familie trebuie să aibă cunoștințe din toate specialitățile. La cursurile de perfecționare de la universitate însă, spre exemplu, deseori ni se prezintă informații pe care noi le cunoaștem”, a mai adăugat Tatiana Amoașei.

În timp ce medicii de la țară nu își permit să participe la măcar o conferință științifică pe an, medici din capitală reușesc să meargă și la câte două pe săptămână. Faptul că lucrătorii medicali de la oraș sunt mult mai avantajați din acest punct de vedere o recunosc chiar ei.

 „Mergem și la câte două conferințe pe săptămână. Uneori organizăm și în cadrul Centrului nostru, deoarece medicii au nevoie permanent de instruire pentru că medicina evoluează foarte repede, iar dacă rămâi în urmă, pacientul este cel care are de suferit”, afirmă Melania Doruc, medic șef la Centrul Medicilor de Familie nr.6 din Chișinău.

Medicii care participă la conferințe și cei care nu iau parte la astfel de întâlniri se deosebesc foarte mult, spune ea.

„La cursurile de la universitate ne mai întâlnim și cu doctori de la țară. Pot spune că este deosebire dintre medicul care frecventează conferințele științifice și cei care nu. Mulți rămân cu cunoștințele din studenție, ceea ce nu e corect. Pentru a trata eficient pacientul nu trebuie doar să cunoști protocoalele bine, dar și alte informații”, a mai adăugat aceasta spre final.

Tot din acest motiv și tinerii specialiști evită să meargă să muncească la țară, iar din aceast motiv multe sate rămân fără medici de familie. O confirmă și statisticile, care arată că localitățile din centru și nord există un deficit de medici de familie, iar coeficientul de acoperire se ridică doar până la 4,3 și, respectiv, la 5,2 pentru 10 mii de oameni. În Capitală, însă, există un surplus de cadre medicale. Aici nivelul este peste norma recomandată de Uniunea Europeană, arată datele prezentate de Centrul Național de Management în Sănătate. 

 

Articole relaționate:

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Cu cărbuni, dar fără lemne. Unii lucrători medicali de la țară se plâng că sunt nevoiți să taie copaci pentru a se încălzi