Autor: Irina Papuc

Proiectul legislativ asupra modificării Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane este dezbătut acum în Legislativ. Deputații le reproșează miniștrilor că au permis ca transplanturile și prelevarea de celule să fie efectuate în clinici private. Aceasta, cred ei, este o greșeală care va genera încălcarea drepturilor pacienților și încălcarea regulilor de bioetică.

Deputații consideră că transplanturile nu trebuie efectuate în clinicile private.

„V-ați gândit la impactul acestei legi, având în vedere faptul că instituțiile private activează pentru a-și face un venit, în timp ce cele de stat sunt non-profit?”, a întrebat deputatul comunist, Oxana Domenti. Aceasta s-a pronunțat și împotriva prevederii care spune că Republica Moldova poate să exporte organe. De altfel, prevederea a fost exclusă, după examinarea proiectului în Comisia parlamentară sănătate, protecție, socială și familie. Prezent în Parlament, viceministrul Mihai Ciocanu a spus că Republica Moldova ar fi făcut schimb de organe „în cazul în care unele organe nu pot fi păstrate mai mult de câteva zile, pentru ca acestea să fie utile, acolo unde este nevoie”. Totodată, prevederea de import-export, a fost scoasă și la solicitarea Centrului Național Anticorupție. A rămas în vigoare însă prevederea care spune că se permite exportul de celule stem și țesuturi.

Deputații liberali și comuniști s-au pronunțat și împotriva prelevării de celule umane în instituțiile private, motivând că există riscul ca să fie încălcate regulile de bioetică.

Aceștia au mai vrut să afle câte instituții medicale private ar întruni condițiile pentru transplant și prelevare de celule.

„După părerea mea sunt doar câteva. Noi însă urmează să stabilim lista criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească aceste instituții, care vor fi foarte stricte”, a răspuns viceministrul.

Proiectul legislativ, care a fost aprobat de Guvern și acum se examinează în prima lectură prevede că în instituțiile private pot fi efectuate transplanturi, însă nu și prelevări de organe, ci doar de celule. Proiectul mai prevedea și noțiunea de export de organe.

În plus, documentul prevede crearea unui sistem de identificare a donatorilor, prin atribuirea lor a unui cod unic, ceea ce va permite protecția datelor cu caracter personal. Astfel, fiecare organ va fi însoțit de o etichetă care va conține informații privind datele băncii de păstrare și despre persoana juridică autorizată să facă prelevarea, transportul, stocarea și distribuția. Datele se vor păstra obligatoriu cel puțin 30 de ani după utilizare.

După lungi dezbateri, proiectul a fost adoptat în prima lectură.

 

Citește la aceeași temă:

Operațiile de transplant se vor face și în spitalele private. Donatorii de organe vor fi asigurați pe viață absolut gratuit 

Transplanturile, permise și la privați