Autor: Irina Papuc

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie are un nou director. Este vorba despre Andrei Uncuța, care a ocupat din 2006 funcția de adjunct al instituției medicale.

Andrei Uncuța a fost ales în urma unui concurs organizat de către Ministerul Sănătății. Acesta a constat în pregătirea și prezentarea unui plan de management, dar au fost luate în calcul și studiile, capacitățile manageriale și experiența în domeniul sănătății. Cele mai multe puncte le-a acumulat Andrei Uncuția și Valeriu Matcovschi, neurochirurg în secția de neurochirurgie vasculară, cu o diferență de 7 puncte.

Proaspătul director ales a spus că instituția s-a aflat până acum în mâini bune, de aceea îi rămâne doar să continue reformele începute.

„Vom pune accent pe tinerii specialiști și pe dezvoltarea serviciilor neurochirurgicale performante. Urmează să identificăm soluțiile pentru a economisi cât mai multă energie, iar banii adunați să-i canalizăm în alte direcții. Există niște proiecte de eficiență energetică pe care le vom aplica în viitorul apropiat”, a spus Uncuța.

Nou director spune că nu va susține, la fel ca și predecesorul său, tentativele de absorbție a instituției. „Există diferite modalități de instituirea a unui management comun, inclusiv peste hotare, unde aceste decizii se iau destul de frecvent. Credem că absorbția instituției nu este cea mai bună decizie, există și alte căi, precum instituirea unui consorțiu sau a unui bord de administrare”, a mai spus noul director. Totuși, el susține că acum nu se discută despre acest lucru.

Andrei Uncuța a fost prezentat colegilor săi în calitate de director pe data de 21 februarie.

 

Articole relaționate:

În funcție la spital, doar cu un proiect de management 

Medicii ar putea avea nevoie de autorizație reconfirmată periodic pentru dreptul de a activa în sistemul național de sănătate