Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant: 

Toate luările de cuvânt de săptămâna trecută din Parlament au fost din opoziție, ceea ce mă face să cred că a fost un PR. Este vorba de o monitorizare foarte eficientă, nu există posibilități de manipulare sau temeri. Nu este o diferență dintre instituțiile private și cele de stat. Noi le verificăm deopotrivă. Or, în instituțiile private, regulile se respectă mai strict, acestea temându-se de consecințe, cred eu. Și presa a scris despre instituțiile de stat care activează de ani buni fără acreditare.

Dacă aceste instituții respectă legislația și toate rigorile impuse, nu văd motive de îngrijorare. Noi avem dreptul să inspectăm aceste instituții cel puțin o dată în an și asta facem. În plus, putem merge să facem un control suplimentar, atunci când în viziunea noastră ar exista anumite probleme.

Există tot mai multe mămici care solicită recoltarea de celule stem și e dificil să spui „nu”. Este dreptul lor să o ceară. Au existat și dosare penale, din cauza faptului că această procedură nu a fost legalizată. Noi am considerat că este corect să fie scoase din ilegalitate, să fie monitorizate și transparente, astfel încât procedura să fie mai sigură și pentru mămici.

Rodica Gramma, conferențiar universitar:

Am susținut tot timpul această lege, deoarece este cu adevărat o lege bună. Din 2009 se încearcă a aduce modificări, iar Legislativul joacă pe subiecte sensibile. Din 2009 și până astăzi s-au schimbat foarte multe lucruri, iar pacienții din Republica Moldova au dreptul la inovație. Mămicile de aici au dreptul să decidă dacă pot fi recoltate celule stem din cordonul ombilical al copilului, precum și să le păstreze atâția ani cât cred ele de cuviință. În Franța, funcționează sistemul de solidaritate. Toate mămicile își dau acordul pentru acest lucru, iar dacă ceva intervine, acestea pot fi donate unui pacient care are nevoie urgentă de un transplant.