Autor: Sorina Bujarov
Primul centru al Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care va fi deschis la Bălți, va fi funcțional peste jumătate de an. Până atunci, specialiștii care vor munci aici urmează să fie instruiți în România, iar autoritățile urmează să procure o autospecială pentru descarcerare și asistență medicală de urgență, precum și să amenajeze centrul.
Potrivit directorului Stației Zonale de Asistență Medicală Urgentă Nord, Irina Blîndu, opt specialiști, angajați ai Stației, urmează să plece chiar mâine la instruire în România. Aceștia vor beneficia de instruire în centrele SMURD din țara vecină timp de jumătate de an.
„Avem specialiști buni, însă vecinii au mai multă experiență în acest domeniu, așa că nu strică să învățăm de la ei. Până la venirea lor, centrul va fi amenajat cu tot echipajul medical necesar și va fi procurată o autospecială nouă, destinată cazurilor de urgență majoră, pentru că cele pe care le avem noi nu sunt la fel de performante”, afirmă managerul Serviciului de Urgență de la Bălți.
Potrivit ei, Centrul SMURD ar putea fi amenajat în incinta Stației Zonale de Asistență Medicală de Urgență Nord. Acesta ar urma să intervină în cazurile de urgență majoră- accidente rutiere sau dezastre naturale. Centrul va deservi un număr de 934 de mii de persoane.
„Vom deservi 11 raioane din nordul țării. E cam mult, dar cred că ne vom descurca, pentru că în Moldova nu se petrec foarte des dezastre naturale majore, mai des au loc accidente rutiere grave”, afirmă managerul Irina Blîndu.
Centrele SMURD însă nu vor fi atât de eficiente pe cât se crede, consideră directorul Stației Zonale de Asistență Medicală de Urgență Nord.
„Avem mare nevoie de serviciul SMURD, însă din cauza drumurilor noastre nu cred că va ajunge foarte repede la locul accidentului. Aceasta este cea mai mare problemă cu care ne vom confrunta. Un elicopter sanitar ar rezolva situația. Ceea ce poate mașina în două ore, aeronava face în 20 de minute, astfel se pot salva mii de vieți. Moldova e mică”, este de părere managerul Serviciului de Urgență de la Bălți.
Conform proiectului transfrontalier România - Republica Moldova- Ucraina privind asistenţa medicală urgentă SMURD, urmează să fie achiziționat un elicopter, dotat cu echipamente necesare asistenţei medicale de urgenţă, care va deservi zonele aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova, pe o distanță de circa 1.330 km. Acesta va acoperi județele Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Brăila și pe întreg teritoriul țării noastre.
Amintim că proiectul au fost semnat pe 21 februarie, de către ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, și Raed Arafat, fondatorul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare (SMURD) din România. Acordul vizează îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală de urgență, inclusiv în caz de descarcerare sau reanimare.
Articole relaționate: