Autor: Irina Papuc

Cei 18 rezidenți de la Institutul Oncologic își vor fi primi salariile promise. Directorul instituției, Victor Cernat, ne-a spus că s-au găsit resurse pentru remunerarea lor, iar astăzi a semnat și un ordin în acest sens.

Managerul instituției, Victor Cernat, spune că banii alocați vin din serviciile contra plată și sunt suficienți până la sfârșitul acestui an. Salariul unui medic rezident va constitui aproximativ 1.400 de lei. Aceștia urmează să-și primească lefurile și pentru luna ianuarie.

„Urmează să-i includem și pe ei în turele de noapte și activitățile de chirurgie. Sunt angajați pe toată perioada rezidențiatului”, explică Cernat. După finalizarea studiilor de rezidențiat, aceștia însă nu vor putea rămâne în funcții. Ministerul Sănătății va decide unde urmează să fie angajați aceștia. „În mai multe raioane se atestă o lipsă de medici oncologi, de aceea cred că fiecare va trebui să meargă să muncească în teritorii”, a mai spus directorul Instituției.

Pentru anul viitor, instituția nu va mai fi responsabilă de remunerarea  rezidenților. Potrivit lui Cernat, în cadrul ultimelor ședințe s-a discutat despre posibilitatea ca CNAM să creeze un fond special destinat pentru salarizarea acestora.

Deocamdată Institutul de Oncologie, cel de Neurologie și Neurochirurgie și Spitalul Clinic de Psihiatrie au soluționat problema salarizării rezidenților. Restul, spun că există aspecte care trebuie elucidate. Unii directori nu au locuri libere ca să facă angajări, iar alții vor să știe ce va include fișa lor de post.

În Republica Moldova își fac studiile peste 1.500 de medici rezidenți. Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea acestora a intrat în vigoare pe 7 octombrie 2013.

 

Citește la aceeași temă:

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă