Autor: Sorina Bujarov

Utilizarea dosarului electronic de sănătate reprezintă un pas important în îmbunătăţirea deciziilor privind sănătatea în bază de informaţii coerente. Aceasta deoarece dosarul electronic de sănătate îți permite să colectezi și să organizezi eficient toate informațiile importante privind propria sănătate, dar și a membrilor familiei tale.

Dosarul electronic de sănătate este format dintr-o colecţie de înregistrări cumulate din diverse surse medicale locaţi. Acesta te ajută să ai toate informațiile despre istoricul medical stocate împreună și accesabile de oriunde.

Orice informație care poate fi stocată în dosarul medical pe suport de hârtie, poate fi stocată și în dosarul electronic de sănătate (DES). Înregistrările, însă, pot fi mult mai cuprinzătoare și flexibile. De exemplu, pacientul poate include toate medicamentele prescrise de către medic, precum și toate investigațiile efectuate de acesta. Datele medicale pot fi văzute nu numai în ordine cronologică, ci și aranjate în orice alt mod, cum ar fi rapoarte, diagrame și grafice, care ar permite medicului sau oricărui alt specialist să vadă tendințele și schimbările care ar putea influența tratamentul pacientului.

De asemenea, dosarul electronic de sănătate va documenta orice diagnostic sau măsură terapeutică reflectând cronologia evenimentelor medicale şi oferă, totodată, acces diferit în funcţie de utilizator - medic, farmacist, instituție medicală.

Mai mult decât într-o fișă medicală electronică sau cartelă medicală simplă pe suport de hârtie, în dosarul electronic de sănătate poți introduce orice informații relevante pentru sănătatea ta:

  • Datele personale, persoanele de contact în caz de urgență
  • Asigurarea medicală obligatorie sau alternativă
  • Boli suferite de-a lungul timpului, sau chiar în copilărie
  • Alergiile cunoscute la medicamente sau la alte substanțe 
  • Vaccinările efectuate și planificate
  • Rezultatele investigațiilor de laborator, imagistice și funcționale (radiografii, USG, analize biochimice, etc.)
  • Medicamentele curente
  • Tratamente chirurgicale și non-chirurgicale
  • Opinii ale medicilor specialiști

Prestatorii de servicii de sănătate, medicii, instituțiile medicale și farmaciile pot vedea în DES doar informațiile pe care le oferiți spre vizualizare. Un medic sau o instituție medicală va putea vedea toate înregistrările doar dacă veți oferi acces deplin la ele.  Cât de mult se poate vedea, depinde de rolul pe care îl veți atribui specialistului la care apelați.

 

Articole relaționate:

Premieră pentru Moldova: Platforma E-Sănătate.MD a lansat primul Dosar Electronic de Sănătate (iSaN) din Moldova 

Ce este dosarul electronic de sănătate și ce facilități prevede acesta, față de fișa medicală electronică sau cartela medicală pe hârtie