Autor: Sorina Bujarov

 

În Republica Moldova trăiesc sute de persoane afectate de boala celiacă. Deși afecțiunea nu este considerată una rară, autoritățile nu depun practic nici un efort pentru a le face viața mai ușoară. Tot ajutorul autorităților se rezumă la o pensie de invaliditate lunară de aproape 200 de lei care, spun cei afectați, le ajunge să cumpere produsele alimentare doar pentru o zi.

„Cheltuielile pentru întreținere a unui celiac sunt foarte mari. Pensia pe care o dă statul nicidecum nu ajunge. Dintr-un pachet de amestec special pentru pâinea lor pot coace două pâini, care ajung pe două săptămâni, iar acest pachet costă mai mult decât pensia pentru invaliditate pe o lună”, afirmă Iulia (nume schimbat), mama unui băiețel bolnav de celiachie.

În Moldova, primii bolnavi de celiachie au fost depistați în 1998. De atunci, doar la Institutul Mamei și Copilului au fost diagnosticați peste 300 de copii. Specialiștii spun că neoficial numărul celor afectați de maladie ar fi mult mai mare. Statistici oficiale însă nu există, din cauză că lipsește un registru naţional de înregistrare a bolnavilor depistaţi primar atât în instituţiile medicale publice, cât şi în cele private.

„Pe parcursul ultimilor 16 ani au fost diagnosticați peste 300 de bolnavi. Însă, ponderea reală a persoanelor afectate de boală celiacă este necunoscută, deoarece aceşti pacienţi rămân subdiagnosticaţi. Luând în considerare multitudinea manifestărilor clinice atipice, ei sunt trataţi sub aspect de altă patologie”, susține Ion Mihu, specialist principal în gastroenterologie pediatrică la Ministerul Sănătăţii.

De altfel, viața acestor bolnavi depinde de agenții economici care aleg sau nu să importe produse pentru celiaci în Republica Moldova. În țară astfel de alimente nu se produc.

„Noi nu producem alimente fără gluten. Deşi, la acest capitol s-au făcut încercări la Universitatea Tehnică, până în prezent aceste produse lipsesc de pe rafturile din magazin. Acestea sunt importate ilegal şi la un preţ foarte mare”, recunoaște specialistul principal în gastroenterologie pediatrică al Ministerului Sănătăţii, Ion Mihu.

În aceste condiții, bolnavii de celiachie sunt nevoiți să cumpere din magazinele noastre produse fără gluten la un preț exagerat sau să dea comandă din străinătate.  Părinții cu copii celiaci spun că nici în farmacii nu se găsesc produse fără gluten.

 „E mult mai ieftin să comanzi din străinătate. Am discutat cu mai mulți părinți și au spus că și ei cumpără din străinătate. Problematic este însă că nu toate familiile își permit acest lucru. Cum se descurcă bolnavii, nu-mi pot imagina”, susține mămica băiețelului bolnav de celiachie.

O altă problemă cu care se confruntă acești bolnavi este etichetarea produselor. În străinătate, pe etichetele produselor este indicată cantitatea de gluten. Astfel, bolnavii sunt asigurați că ele sunt inofensive. În Moldova o asemenea regulă nu există. Legislația actuală nu-i obligă pe producători sub nicio formă să indice pe ambalaj conținutul de gluten al produsului. Programul Național în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 îi obligă pe producători doar să indice pe ambalaj cantitatea totală de zahăr, sare, grăsimi și iod, pe lângă cerințele anterioare.

„Ca să mă asigur că unele produse nu aconțin gluten am făcut o solicitare la producător, însă nu am primit nici un răspuns. Era vorba de niște dulcețuri. Intuiesc că nu conțin gluten, dar am vrut să mă asigur, pentru că nu vreau să pun în pericol viața copilului meu”, mărturisește Iulia.

În străinătate produsele pentru celiaci se găsesc atât în farmacii, cât și în magazinele alimentare. Cine ar trebui să se ocupe de acest lucru și în Moldova nimeni nu știe. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor spun că ei supraveghează siguranța alimentelor doar în ceea ce privește substanțele dăunătoare pentru marea majoritate a populație, dar nu a unor categorii restrânse de oameni.

„Noi avem grijă ca alimentele consumate de cea mai mare parte a populației să corespundă normelor de calitate. De bolnavi se ocupă Ministerul Sănătății. De la ei ar trebui să vină recomandările în ceea ce privește siguranța alimentelor pentru celiaci, însă la noi nici nu se produc astfel de alimente”, afirmă Grigore Porcescu, director adjunct la ANSA.

Acesta mai spune că Agenția nu dă siguranțe în ceea ce privește alimentele fără gluten importate din străinătate. Monitorizarea acestora ar trebui făcută la recomandarea Ministerului Sănătății. 

În Republica Moldova nu există o Asociație a bolnavilor de celiachie, care s-ar putea ocupa de problemele persoanelor afectate de celiachie. Astfel, bolnavii din Moldova sunt nevoiți să ceară ajutorul străinilor atunci când vor să se asigure că anumite produse nu conțin gluten. În mare parte, aceștia apelează la Asociația Celiacilor din România.

„De la ei aflăm dacă anumite produse pot fi consumate sau nu. Ei fac solicitări la diferite companii, chiar și internaționale, pentru a mă asigura dacă produsele fabricate de ei pot fi consumate și de celiaci. Ei publică informațiile pe site-ul lor, de unde ne informăm și noi”, a menționat în final mama unui băiețel bolnav de celiachie.

 

Articole relaționate:

Ghinionul de a te naște cu boala celiacă în Moldova. Aici produsele fără gluten costă de câteva ori mai scump, iar grădinețele și școlile nu au meniu adaptat pentru ei