Ion Mihu, specialist principal în gastroenterologie pediatrică la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a făcut maxim posibil pentru bolnavii de boală celiacă, asigurându-i şi ameliorând esenţial diagnosticul precoce şi supravegherea minuţioasă a lor. Totodată, Ministerului Sănătăţii a oferit acestor bolnavi grad de dizabilitate accentuată pe parcursul întregii vieţi. Problema cea mare rămâne asigurarea lor cu produse fără gluten. În Moldova ele nu se produc, pot fi doar importate. În același timp, nu există nicio lege care să oblige firmele mari de panificație să producă şi produse pentru pacienții cu boală celiacă.

Produsele fără gluten sunt importante, însă preţul este foarte exagerat pentru salariile noastre. Este regratabil faptul că la atâtea firme private de panificaţie, ce apar ca ciupercile după ploaie, nu există niciuna care ar susţine acest grup de bolnavi.

Având în vedere faptul că întreprinderile de panificaţie n-au venit singure cu propunerea să facă și produse fără gluten, şi dacă în ţara noastră orice problemă este soluţionată doar dacă se adoptă o lege, atunci ar fi bine să existe o lege care să oblige marii panificatori să producă și  pâine pentru celiaci. Această lege este indispensabilă pentru o ţară în care nu există discriminare şi în care sunt respectate drepturile oamenilor.

Este o discriminare totală faţă de aceşti bolnavi, atât față de copii celiaci cât și față de părinții acestora. Mă adresez către întreaga societate, persoane fizice, instituţii de stat sau private să susţină pacienţii cu boală celiacă, atât din punct de vedere medical, psihosocial cât și financiar.