Redactor: Irina Papuc

Stetoscoapele murdare se pot transforma într-o metodă foarte sigură pentru răspândirea bacteriilor periculoase printre sălile de operație sau pe holurile spitalelor. Un studiu recent a demonstrat că un astfel de dispozitiv era de zeci de ori mai contaminat cu bacterii, decât palma unui doctor, după ce acesta a fost folosit pentru a examina 71 de persoane. Printre microbii luați de la pacienţi era și MRSA (bacteria stafilococus aureus), care poate fi fatală.

„Deoarece aceste dispozitive sunt utilizate de multe ori pe zi pe mai la mulţi pacienţi, ele sunt o sursă sigură de transmitere a bacteriilor. Pentru siguranța pacientului, stetoscoapele trebuie să fie dezinfectate după fiecare utilizare”, spune doctorul Didier Pittet, de la Organizația Mondială a Sănătății, colaborator al Centrului pentru siguranța pacientului a Universității de Medicină din Geneva, Elveția, citat de Daily Mail.

El a condus un studiu, analizând 71 de persoane examinate de trei medici cu stetoscopul. După fiecare exercițiu medical, dispozitivul, la fel ca şi patru regiunii ale mâinilor doctorilor erau verificate. S-a constatat că diafragma stetoscopului este mult mai infectată spre deosebire de palmele doctorilor, cu excepția degetelor.

Daily Mail precizează că acesta este primul studiu care compară cantitatea de bacterii de pe dispozitiv si mâinile doctorilor. Cu toate acestea, dacă  e să credem rezultatele unui raport, publicat luna trecută, atunci medicii ar putea să renunţe definitiv la stetoscoape în favoarea noilor tehnologii medicale.

 

Articole relaționate:

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Tot ce știai până acum despre igienă este greșit

Europenii ar putea beneficia de un vaccin oral împotriva bacteriei Clostridium difficile