Autor: Irina Papuc

Peste un an, moldovenii vor apela Urgența la numărul unic 112 și nu la 903, așa cum este acum. Acest lucru urmează să se întâmple după ce Guvernul a examinat și aprobat astăzi un proiect de lege care se referă la organizarea și funcționarea Serviciului unic pentru apeluri de urgență 112.

Documentul prevede că Serviciul 112 va fi structură integrată, care va prelua apelurile parvenite pe de tot teritoriul Republicii Moldova.  Acesta integrează patru tipuri de servicii, astfel printr-un singur apel, oamenii vor solicita ajutor de la poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze. Apelurile vor putea fi preluate și prin SMS (mesaj) sau MMS (mesaj multimedia).

Apelurile care vor necesita implicarea Serviciului specializat de Urgență va fi redirecționat către dispecerii de aici, care vor examina cazul și îl prelua, iar toate informațiile vor fi transmise Serviciului 112 pentru arhivare. În baza documentului, ar urma să fie creat și un Comitet interdepartamental.

În document se mai precizează că Serviciul 903 și 112 vor funcționa o perioadă concomitent, iar autoritățile vor pregăti campanii de informare, pentru ca oamenii să cunoască toate informațiile necesare despre existența acestui serviciu. Guvernului îi revine responsabilitatea de finanțare și dotare a tehnică a acestuia. Deocamdată nu se cunosc cheltuielile, însă numai pentru început sunt necesari peste 240 de milioane de lei.

Potrivit directorului Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, responsabilitățile și activitatea medicilor de urgență rămân aceleași. „Apelurile pentru ajutorul medical de urgență vor avea cea mai mare pondere, de aproximativ 70 la sută. Urmează să fie identificate resursele pentru integrarea celor două servicii”, a precizat Ciobanu.

Autoritățile au promis deja de mai mulți ani lansarea acestui serviciu, însă lucrurile s-au tergiversat și din lipsă de bani, dar din cauza anumitor controverse dintre ministere.

 

Articole relaționate:

Cu pistă pentru decolare, dar fără elicopter. Spitalul de Urgență amenajează o astfel de platformă, însă nu se știe când vor avea și o aeronavă 

Soluții telemedicale pentru 10 ambulanțe ale Spitalului de Urgență. Mașinile au fost echipate cu GPS-uri conectate la rețeaua 3G și camere video 

Reportaj: Viața în ambulanță. 24 de ore „pe fugă” alături de medicii de la Urgență