Redactor: Sorina Bujarov
Viaţa unui pacient din Ţara Galilor, desfigurat în urma unui accident de motocicletă, s-a schimbat complet datorită tehnicilor de reconstrucţie facială cu ajutorul imprimantelor 3D- o tehnologie nouă care oferă „rezultate incomparabile”, potrivit chirurgilor esteticieni britanici.
Victimă a unui grav accident de motocicletă petrecut în 2012, Stephen Power a suferit fracturi la nivelul ambilor pomeţi, la nivelul maxilarului superior, al nasului şi al craniului şi a petrecut patru luni în spital, scrie BBC. Desfigurat, el obişnuia, după externare, să poarte şepci şi ochelari de soare pentru a-şi ascunde chipul.
În prezent, el speră, că nu va mai avea nevoie să se ascundă, după o operaţie pe care a relatat-o cu amănunt la Muzeul ştiinţelor din Londra, cu ocazia expoziţiei „3D Printing: The Future”.
Pentru a-i reda simetria chipului, chirurgii de la Morriston Hospital din Swansea au fracturat mai întâi pomeţii pacientului, înainte de a folosi implanturi create cu o imprimantă 3D, pe baza unui model de reconstrucţie.
„Rezultatele sunt mult mai bune decât tot ce s-a putut face înainte. E incomparabil. Această tehnică ne-a permis să fim mult mai precişi”, a precizat Adrian Sugar, unul din chirurgii care l-a operat pe Stephen Power.
„Am putut să constat diferenţa imediat după ce m-am trezit, după o operaţie care a durat opt ore”, a declarat pacientul, în vârstă de 29 de ani.
Alte echipe de medici din Marea Britanie, din Londra şi Newcastle, lucrează la această tehnologie pe care intenţionează să o perfecţioneze odată cu progresul imprimantelor 3D şi cu scăderea costurilor acestora.
Articole relaționate:
Supraviețuire miraculoasă. Un copil trăiește datorită unei terapii de înghețare
A fost creat un nou implant mamar, mult mai ușor și care împiedică lăsarea sânilor
Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova