Redactor: Elena Cioina

Sute de pacienţi cu hepatită C de la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă“ sunt nevoiţi să se trateze cu preparate care doar încetinesc evoluţia bolii. Asta deoarece Compania Naţională de Asigurări în Medicină a prescris tratamente specifice numai celor internaţi la Spitalul Republican, scrie astăzi cotidianul Adevărul.

Astfel, medicii de la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă“ din Chişinău nu le mai pot administra pacienţilor cu hepatita C tratamentul necesar, care include medicamentele Pegasys şi Copegus. Ei spun că CNAM a alocat bani pentru procurarea acestor preparate doar bolnavilor din secţia de hepatologie a Spitalului Clinic Republican.

Prin urmare, cei aproximativ 600 de pacienţi din lista de aşteptare a spitalului „Toma Ciorbă“ sunt nevoiţi să se descurce cu medicamentele de care dispune acum instituția. Bolnavilor li se administrează perfuzii care doar încetinesc evoluția bolii și nu-i vindecă.

Pacienții se arată nedumeriți de situaţia create. Iată ce spune Alexandru Știrbu în vârstă de 42 de ani: „Sufăr de hepatită B şi C din 1992. Vin de două ori pe an pentru un tratament profilactic. Prefer să mă internez la „Toma Ciorbă”, fiindcă e singurul spital din ţară specializat pe boli infecţioase. Nu înţeleg de ce nu primesc medicamentele, mai ales că am am poliţă de asigurare”.

Într-o scrisoare emisă redacției „Adevărul” medicii de la „Toma Ciorbă“ au sesizat această problemă directorului CNAM, Mircea Buga. Acesta le-ar fi spus că tratamentele antivirale au fost repartizate în spitalele din ţară conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

„Fără tratamentul cu Pegasys şi Copegus, pacienţii noştri riscă să îşi agraveze starea de sănătate“, precizează medicul Victor Pântea, şeful catedrei Boli infecţioase a spitalului „Toma Ciorbă“. În replica, reprezentanţi CNAM au declarat că managerii spitatului „Toma Ciorbă” nu ar fi cerut pentru acest an medicamentele Pegasys şi Copegus, iar ministrul Sănătății, Andrei Usatîi le-a sugerat pacienţilor să se mute la Spitalul Clinic Republican, pentru că cităm: „acolo condițiile de tratament sunt mai bune”.

Pe de altă parte experții în sănătate susţin că deocamdată nu s-a făcut vreun studiu care să demonstreze afirmațiile ministrului Usatîi. „De unde ştie ministrul Usatâi că la Spitalul Republican condiţiile de internare şi tratamentele sunt mai bune decât la „Toma Ciorbă”? Nu a fost prezentat niciun studiu în acest sens“, se arată nedumerit Ghenadie Ţurcanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate. 

 

Articole relaționate:

Unii bolnavii de hepatită cronică sau ciroză hepatică au renunțat la tratament, după ce preparatele hepatice au fost scoase din lista medicamentelor compensate

Bolnavii de hepatita C de la Spitalul Republican nu-și mai iau tratamentul de o lună. Medicamentele s-au terminat, iar direcția spitalului încearcă să ascundă acest lucru