Autor: Irina Papuc

Patru copii de la Grădinița numărul 35 din Capitală au ajuns la spital, în reanimare, după ce ar fi consumat niște semințe din pomii de pe teritoriul grădiniței.

Cei patru copii se află acum internați la Institutul Mamei și Copilului, în reanimare. Starea lor ar fi gravă, dar stabilă, a declarat pentru publika.md, directorul instituției, Ștefan Gațcan.

Specialiștii din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică spun că nu este vorba despre o toxiinfecție alimentară, ci de otrăvire cu semințe.

„Nu este vorba despre alimente pregătite corect sau alterate. Cantina instituției nu este implicată. Aceștia au fost lăsați, cel mai probabil, fără supraveghere, și au consumat din pomii de pe teritoriul grădiniței un fel de semințe”, ne-a spus Trofim Ostalep, medic igienist la Centrul municipal de Sănătate Publică. Ce fel de semințe nu se cunoaște deocamdată.

Directoarea instituției, Adriana Agapi, spune că este vorba de niște arbuști decorativi. „Când s-a făcut curățenie, semințele au rămas pe jos. Am chemat de urgență Salvarea, după ce am văzut că vomită”, a mai spus ea.

Educatoarea și șeful de gospodărie vor fi sancționați, susține directoarea, iar dacă va fi nevoie, vor fi concediați. Agapi spune că anume ultimul se face responsabil de faptul că pe teritoriul grădiniței au fost plantate plante decorative, care fac semințe, ceea ce este interzis, de fapt. La fel, este interzisă plantarea pomilor care fac fructe.

 

Articole relaționate:

Grădinițele viitorului. Ministerul Sănătății propune reguli stricte de construcție, amenajare și iluminare a clădirilor, dar și norme stricte de igienă și alimentație 

Focare de intoxicații alimentare în trei raioane. Copiilor li s-a făcut rău după ce au consumat brânză de la un producător de lactate din Comrat