Autor: Irina Papuc
Părăsesc Moldova pentru salarii atractive și condiții decente de muncă. Este soluția pe care o aleg de mai bine de 20 de ani sute de medici moldoveni. Autoritățile nu dețin date statistice exacte în ceea ce privește numărul cadrelor medicale ce au plecat deja, dar cunosc care sunt țările pentru care optează cei ce intenționează să o facă. Majoritatea acestora ar vrea să practice medicina în statele europene, cum ar fi România, Italia, Franța sau Irlanda.
În ultimele două decenii, mai bine de 40 la sută dintre cadrele medicale au părăsit sistemul național de asigurare a sănătății, dintre care o mare parte au emigrat, se arată într-un studiu publicat recent de Centrul Național de Management în Sănătate (CNMS). În această perioadă numărul de medici s-a redus de la 16.000 în 1990 la aproximativ 10.550 în 2012. Și asistenții medicali sunt mai puțini decât acum 20 de ani – de la 46.000 cifra abia de atinge acum 23.000.
Deși pierd un număr semnificativ de cadre, autoritățile din domeniu nu au un tablou clar al emigrărilor din sistemul medical. Acesta ar fi un rezultat al mai multor deficiențe de ordin legislativ.
Autorii studiului au încercat, totuși, să facă o analiză în baza numărului de medici care au intenția să plece peste hotare, în baza solicitărilor acestora de echivalare a studiilor. Documentul este obligatoriu pentru cei care doresc să se angajeze legal într-un stat european. Circuitul confirmărilor începe la instituțiile de învățământ medical pentru medici și la colegiile de medicină pentru lucrătorii medicali cu studii medii. Următorul pas constă în confirmarea actelor de activitate profesională. Acestea trebuie prezentate Ministerului Sănătății, care eliberează o confirmare a veridicității lor.
Potrivit datelor CNMS, pe parcursul ultimilor cinci ani aproape 2.900 de medici s-au adresat Ministerului pentru confirmarea actelor de studii și a activității profesionale. Cele mai multe solicitări de acest fel au fost înregistrate în 2011, pe când lucrătorii medicali au cerut cele mai multe confirmări în 2010. Totodată, autorii atenționează că numărul solicitanților ar putea fi cu mult mai mare decât al celor care au decis ferm să emigreze.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății din 2012, majoritatea medicilor care au obținut confirmările necesare și fac parte din categoria celor care au intenția de a pleca din țară vor să se angajeze în România, Italia, Germania, Franța, Irlanda. În topul preferințelor au intrat în 2010 Portugalia și Spania, însă moldovenii și-au schimbat prioritățile din cauza crizei economice cu care se confruntă cele două state.
Citește la aceeași temă: