Dumitru Chesov, medic pneumolog
Tuberculoza se transmite prin aer de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Bacteriile tuberculoase nimeresc în aer când o persoană cu tuberculoză pulmonară sau ale căilor respiratorii tuşeşte, strănută, vorbeşte, râde sau cântă. Persoanele care se află în apropiere, inhalând doar câteva dintre bacteriile aflate în aer, devin infectate. Care este diferența dintre infecția tuberculozei și boala propriu-zisă, aflăm de la medicul terapeut, Dumitru Chesov.
E important să știm că tuberculoza nu se transmite, dacă îi strângeți mâna unei persoane bolnave, consumați împreună aceleași alimente sau băuturi, vă atingeți de lenjeria de pat sau closetul folosit de bolnavul de tuberculoză sau dacă utilizați aceleaşi periuţe de dinţi.
Când şi unde există cele mai mari riscuri să te infectezi de tuberculoză?
Orice persoană se poate infecta şi îmbolnăvi de tuberculoză. De regulă, te poți infecta de tuberculoză, dacă petreci mai mult timp cu o persoană contagioasă (cel puţin câteva ore). Astfel, bolnavul contagios, cel mai frecvent, poate infecta persoanele pe care le vede zilnic (membrii familiei, colegii de şcoală sau de la serviciu, prietenii). Cei mai contagioşi sunt bolnavii cu tuberculoză pulmonară sau ale căilor respiratorii. Tuberculoza altor organe, cum ar fi cea osoasă sau renală, de regulă, nu poate servi ca sursa de infectare pentru alte persoane.
Care este diferența dintre infecția cu tuberculoză și boala tuberculoza?
Nu toate persoanele infectate cu tuberculoză devin bolnave. În cazul majorităţii, sistemul imun blochează dezvoltarea bacteriilor de tuberculoză. Astfel, acestea devin inactive, dar rămân vii și se menţin în organism într-o stare de hibernare. Această stare de purtător al bacteriilor tuberculoase aflate în hibernare este numită infecţie tuberculoasă latentă. Altfel spus, persoana este infectată, dar nu face boala.
În cazul în care sistemul imun nu reuşeşte să blocheze multiplicarea bacteriilor tuberculoase existente în organismul nostru sau să menţină starea de hibernare ale celor din infecţia latentă, acestea se înmulţesc şi determină astfel apariţia bolii - tuberculoza.
Care ar fi rata persoanelor infectate de tuberculoză?
Se estimează că o treime din populaţia globului este infectată cu tuberculoză, altfel spus are infecţie tuberculoasă latentă. În cazul regiunilor sau ţărilor cu o incidenţă înaltă a tuberculozei, cum este şi Republica Moldova, se consideră că majoritatea populaţiei adulte este infectată cu tuberculoză.
Care este probabilitatea ca o persoană cu infecţie tuberculoasă latentă să facă boală?
O persoană infectată cu bacteria tuberculozei are un risc de 10-15% să facă boala pe parcursul vieţii. Acest risc este mai mare în primii doi ani după infectare şi scade progresiv odată cu trecerea timpului. Totodată, sunt cunoscute câteva grupuri de persoane cu risc sporit de a se îmbolnăvi de tuberculoză.
Printre acestea sunt: nou-născuţii şi copii cu vârsta de până la 5 ani; femeile gravide şi lăuzele; persoanele HIV-pozitive; bolnavii de diabet zaharat, insuficienţă renală, masă corporală subponderală, silicoză; persoanele care fac abuz de alcool sau substanțe interzise; cele care urmează tratamente cu efect imunosupresiv (preparate steroidiene, citostatice, etc.), recipienţii unui transplant de organe.
Au sau nu simptome persoanele infectate?
Persoanele cu infecţie tuberculoasă latentă nu au simptome, se simt sănătoşi şi de regulă au testul cutanat la tuberculină (aşa zisul Mantoux) pozitiv, la fel şi testele sangvine echivalente testului cutanat. În momentul în care o persoană începe a prezenta simptome, cel mai probabil, sistemul său imun a scăpat de sub control infecţia şi persoana a dezvoltat boala.
Infecţia tuberculoasă poate afecta și alte organe decât plămânii?
După inhalarea bacteriilor TB acestea ajung în plămâni, unde încep să se înmulțească şi să distrugă ţesutul pulmonar cauzând, astfel, tuberculoză pulmonară. Din plămâni, bacteriile tuberculoase se pot răspândi prin sânge şi în alte organe cum ar fi rinichi, oase, creier. De fapt, orice organ din corpul nostru poate fi afectat de tuberculoză.
Peste cât timp după infectare se dezvoltă boala?
La unele persoane aceasta se produce în primele săptămâni de la infectare, în cazul altora (celor cu infecţie tuberculoasă latentă) mulţi ani mai târziu, când sistemul imun va fi slăbit din varii motive.
Este sau nu periculoasă pentru cei din jur persoana care s-a infectat cu tuberculoză?
Persoanele cu infecţie tuberculoasă latentă nu pot transmite infecţia tuberculoasă altor persoane, astfel nu prezintă niciun pericol pentru cei din jur.
Are sau nu nevoie de tratament persoana infectată cu TB sau cum poate fi prevenită dezvoltarea bolii ca atare?
Majoritatea persoanelor, care au infecţie tuberculoasă latentă, nu vor face niciodată boala. Astfel, în situaţiile obişnuite infecţia tuberculoasă latentă nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, persoanele cu risc sporit de a se îmbolnăvi de tuberculoză pot beneficia de un tratament profilactic în scopul prevenirii dezvoltării ei. Cel mai frecvent acest lucru presupune administrarea unui medicament antituberculos pe parcursul câtorva luni.
Care sunt simptomele bolii?
Simptomele tuberculozei pot varia în funcție de organul afectat. Tuberculoza pulmonară are cel mai des simptome precum tusea mai mult de trei săptămâni, spută galbenă, uneori cu striuri de sânge, dureri în piept, slăbiciunea fizică, oboseala, pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, febră, frisoane, transpiraţii nocturne.
Cât timp trăiește o persoană infectată cu TB și una care are boala, dar nu o tratează?
Este cert că infecţia tuberculoasă latentă nu afectează în niciun fel durata vieţii. În cazul unei persoane bolnave e greu să spui cu certitudine cât ar putea supravieţui, dacă nu urmează tratamentul. Depinde foarte mult de caracteristicile bacteriilor de TB care au provocat boala, forma maladiei, caracteristicile organismului bolnav, etc. Dacă totuşi ar fi să dăm unii termeni ar fi vorba de la câteva luni până la câţiva ani. Ceea ce este cert e că tuberculoza netratată comportă un risc fatal, astfel că decesul survine în peste două treimi dintre cazurile netratate.
Sfatul medicului: Singura metodă sigură de a te proteja de tuberculoză este evitarea contactului direct cu persoana bolnavă. Dacă acest lucru nu e posibil, trebuie luate măsuri de protecţie, adică să purtați mască şi mască-respirator, să interacţionați cu bolnavii în spaţii deschise, sau cel puţin bine aerisite. De asemenea, se recomandă să aveți un stil de viaţă sănătos.