Redactor: Ina Guțu
Lumina electrică provenită de la un laptop sau smartphone este adesea cauza unui somn agitat, arată rezultatele unui studiu realizat de un profesor de la Universitatea Harvard. Iar asta pentru că lumina artificială dereglează ritmul normal al organismului, afectează metabolismul cerebral și, pe lângă asta, îi determină pe oameni să folosească stimulenți cum ar cafeina, pentru a putea rămâne mai mult timp în stare de veghe.
Reducerea numărului de ore dormite pe noapte afectează sănătatea publică și sporește riscul de obezitate, boli cardiace, depresie și infarct, în cazul adulților, iar în cel al copiilor – creează probleme de concentrare, susține autorul studiului, Charles Czeiser.
Impactul expunerii la lumina computerelor și a telefoanelor este mai mare decât cel produs de obișnuitele becuri electrice, care oricum afectează somnul și ritmul cardiac – ceasul natural al organismului, mai spune profesorul de la Universitatea Harvard.
Lumina artificială inhibă hormonul numit melatonină, care ajuta la somn, și activează neuronii ce stimulează vigilența.
Studiul a scos la iveală faptul că în Statele Unite 30 la sută din totalul persoanelor cu un loc de muncă și 44 la sută dintre cei care muncesc pe timp de noapte dorm în medie mai puțin de 6 ore pe noapte. Cu 50 de ani în urmă această categorie de persoane constituia mai puțin de 3 la sută, susține profesorul american.
Citește la aceeași temă: