Autor: Sorina Bujarov

Una din principalele probleme ale sistemului medical din Republica Moldova rămâne a fi criza de specialiști, cel mai afectat sector fiind medicina primară. O confirmă și autoritățile, dar și statisticile. În sate situaţia este cea mai gravă. Dacă într-un centru de sănătate e criză de medici, în altul e criză de asistenți medicali sau de infirmieri.

În satul Dolinnoe, raionul Criuleni, muncește un singur medic de familie, o singură infirmieră și niciun asistent medical. De mai bine de jumătate de an, medicul, în vârstă de 51 de ani, este nevoit să muncească pentru doi specialiști.

 „În sat sunt 1.300 de locuitori. La acest număr de persoane ar trebui să avem două asistente medicale, însă de mai bine de jumătate de an am rămas singură. Fetele care munceau aici au plecat în concediu de maternitate”, spune medicul de familie din Dolinnoe, Norica Cernopiscaia.

Examinează pacienți, efectuează procedurile medicale în ambulator, completează fișe medicale, scrie rapoarte și mai reușește să facă și vizite bătrânilor și nou născuților la domiciliu. Recunoaște că se descurcă cu greu, însă reuşeşte, spune ea, pentru că totul este bine organizat.

„Îmi programez la ce oră să vină pacienții la proceduri, când să-i examinez pe cei  care au venit pentru un control profilactic și când să îmi completez toată documentația. Doar aşa reușesc totul. Desigur că nu de fiecare dată îmi reușește, pentru că mai sunt și urgențe, însă în mare parte nu sunt probleme”, mărturisșete doctorul Cernopiscaia.

Merge în vizită la domiciliu o dată sau de două ori pe săptămână. Mai des nu reuşeşte, spune doctoriţa, pentru că nu poate lăsa oficiul medical să activeze fără specialist.

„Satul nostru se întinde pe câţiva kilometri. Şi chiar dacă nu sunt foarte mulţi locuitori, oricum îmi ia foarte mult timp ca să parcurg localitatea dintr-o parte în alta, de aceea merg doar de două ori pe săptămână, uneori mai rar”, explică medicul care are în grijă peste 1.300 de persoane.

Nu are maşină, însă nu se supără, cu toate că şi-ar dori ca oficiul medical să dispună de un autovehicul. Spune că mersul pe jos face bine sănătăţii. Mai mult se îngrijorează de pacienţii care trebuie să o aştepte până termină vizitele la domiciuliu sau când este plecată la chemări.

„Eu mă descurc şi fără maşină. Mai greu este iarna, dar nu mă plâng. Pacienţii au mai mult de suferit din cauza aceasta. La vârsta mea nu pot alerga, iar distanţele nu sunt foarte mici”, mai spune Norica Cernopiscaia.

 I s-a promis un autovehicul, însă nu ştie exact când acesta va ajunge la ei.

Dacă problema cu vehiculul se rezolvă mai greu, responsabilii de la Centrul de sănătate din Criuleni au încercat să ajute medicul sub altă formă. Pentru că uneori volumul de muncă este prea mare pentru un singur specialist, în ajutor  îi vine o asistentă medicală din satul vecin, Bălţata, care a fost angajată pe un salariu de 0,25.

„E greu pentru un medic să muncească fără asistent medical, de aceea am angajat o asistentă medicală din satul vecin. Aceasta merge în sat de două ori pe săptămână sau când doctorul o anunță că are nevoie de ajutor”, afirmă Violeta Panico, medic șef la Centrul medicilor de familie din Criuleni.

 „Asistenta medicală care mă ajută e specializată în vaccinări. Ea vine doar de două ori pe săptămână, când programăm vaccinările. E un ajutor imens”, susţine medicul din Dolinnoe.

Speră totuşi că problema se va rezolva în primăvară, atunci când absolvenţii Colegiului sau a Universităţii de Medicină vor fi în căutare de serviciu.

„Am convins o fetiţă să vină să se angajeze aici la primăvară, când va absolvi Colegiul de medicină, dar trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Ea este originară din sat. Ne rămâne să sperăm că va refuza ofertele din oraș”, spune plină de speranţă Norica Cernopiscaia.

Potrivit unui studiu, în ultimele două decenii, mai bine de 40 la sută dintre cadrele medicale au părăsit sistemul național de sănătate, dintre care o mare parte au emigrat. În această perioadă numărul de asistenții medicali s-a redus de la 46.000 la aproape 23.000.

 

Articole relaționate:

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Reformă în medicina de familie. În staționarele de zi nu se vor mai face perfuzii. Unii angajați ar urma să fie concediați și angajați în loc specialiști în reabilitare 

Vor învăța șoferia de nevoie. Ministerul Sănătății solicită ca șoferii să fie excluși din statele de personal ale Centrelor Medicilor de Familie și Centrelor de Sănătate