Autor: Irina Papuc

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de îmbolnăvire prin tuberculoză şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă din lume.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare. Astfel, în 2013 incidenţa prin tuberculoză a constituit 109 cazuri la 100 000 de oameni, cu o reducere de 4,2% faţă de anul 2012. Prevalenţa HIV printre cazurile noi de TB rămâne constantă şi este de 5,0 la sută.

Numărul deceselor este în scădere în comparație cu anii precedenți. Totuși, este în creștere numărul de cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă, care nu răspunde la tratamentul clasic cu izoniazidă şi rifampicină. Aceste cazuri în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă -  23,7 la sută din numărul cazurilor înregistrate în 2012.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, cea mai mare incidenţă de îmbolnăviri se înregistrează în municipiul Chişinău - 578 de cazuri, cu 11 cazuri mai mult decât anul trecut, fiind urmat de raioanele Călăraşi, Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Făleşti. 

Astăzi în lume este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Specialiștii atenționează că dacă tușiți mai mult de trei săptămâni, trebuie neapărat să mergeți la doctor.

 

Articole relaționate:

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză 

Diagnosticul greșit crește riscul răspândirii tuberculozei rezistente la medicamente