Autor: Irina Papuc
Anul trecut au fost emise cinci decizii ale instanței de judecată în care se dădea acordul pentru tratamentul forțat al persoanelor bolnave de tuberculoză cu formă contagioasă, care au refuzat sub orice formă să se trateze.
Până să ajungă în fața instanței, medicii de familie și ftizio-pneumologii au luptat cu cei cinci moldoveni să se trateze în condiții obișnuite. Nici argumentele lor, nici ale polițiștilor de sector nu au fost suficiente ca să-i convingă. Fiecare are istoria sa de viață și tragedia sa.
Tuberculoză și mult alcool
Rodica P. din Anenii-Noi a ajuns la tratament forțat numai după ce și-a infectat fiica. La numai șapte ani aceasta a dezvoltat tuberculoză. Asistentele medicale din sat spun că femeia consuma alcool și ducea un mod de viață „desfrânat”. „Nu avea un loc de muncă permanent și consuma des alcool în exces. De tuberculoză s-a îmbolnăvit de la fratele ei. Acum ea este în spital, la fel și fiica se tratează. Soțul a fost condamnat la închisoare, iar ea trăia cu un concubin. Doctorii din satul vecin urmează să stabilească dacă și el este bolnav”, spune asistenta medicală din satul Roșcani.
Veronica Timuș, doctorul care o tratează acum pe Rodica la Spitalul de Tuberculoză din satul Vorniceni, raionul Strășeni, spune că femeia este foarte cuminte și a acceptat imediat tratamentul, astfel că nu mai este izolată în salonul special destinat pentru persoanele care refuză tratamentul.
„A fost adusă într-o stare groaznică. Avea hainele murdare și ude. Au adus-o așa cum au găsit-o acasă. Noi i-am dat altele curate. Este cuminte, a semnat acordul la tratament și este cazată într-un salon obișnuit”, explică medicul. Rodica are tuberculoză multidrog-rezistentă, după ce a început tratamentul, însă nu l-a dus până la capăt.
Ea nu este singurul pacient adus la spital cu forța. În aceeași situație a fost și Ștefan U. din Cantemir. Acesta a fost adus de poliție și medici la tratament cu forța după ce doctorii au epuizat toate căile de a-l convinge să se trateze. Tânărul are 34 de ani, dar a dezvoltat formă multidrog-rezistentă de TB.
„El a tot amânat internarea, motivând că are un bunel bolnav și n-are cine îngriji de el. Era singura lui rudă. Nu a stat în salonul special pentru tratament coercitiv, pentru că din start a acceptat să-l tratăm. Are deja două luni de când se tratează. Între timp, i-a decedat bunelul, iar noi i-am permis să meargă la înmormântare. S-a întors fără întârziere”, explică Veronica Timuș. Acum, zice ea, în saloanele cu zăbrele se tratează pacienți obișnuiți, fără pază și lacăt la ușă. Doctorii cred că judecata îi sperie pe moldovenii bolnavi de tuberculoză și în face mai responsabili.
Fără saloane pentru internare forțată
Ceilalți trei bolnavi de tuberculoză sunt tot din raionul Cantemir și se tratează la Spitalul Municipal de Ftiziopulmunologie. Maria Cețulean, directoarea instituției, spune că, nici aceștia nu stau sub lacăt și pază, deoarece nu au refuzat tratamentul. „Sunt destul de cuminciori, nu ne fac probleme și se tratează la fel ca și restul bolnavilor”. Norocul conducerii de aici este că până acum niciun pacient n-a opus rezistență, în caz contrar instituția nu ar avea unde să-l cazeze, deoarece așa-zisele saloane pentru izolare forțată nu au fost amenajate.
„Nu avem bani pentru așa ceva. Este nevoie de pază, de lacăte. N-am de unde să achit serviciile de pază, Compania Națională de Asigurări în Medicină îmi achită dor cazurile tratate”, spune directoarea, care crede că pacienții problematici ar trebui tratați la Vorniceni, deoarece acolo sunt condițiile necesare.
Ordinul cu privire la tratamentul coercitiv al persoanelor cu formă contagioasă de tuberculoză a fost semnat de către Ministerul Sănătății anul trecut, iar regulamentul de izolare este indicat în Hotărârea Guvernului 294 din 14 mai, 2012. Hotărârea prevede că decizia de înaintare în judecată este semnată de către membrii Consiliului Consultativ al instituției medicale din raza de domiciliu a pacientului. Spitalizarea temporară forțată este cea mai drastică măsură și este luată numai dacă bolnavii refuză de mai multe ori să ia tratamentul.
În Republica Moldova sunt peste 4.000 de bolnavi cu tuberculoză. Anul trecut, aproape 400 au refuzat să se trateze. Acești bolnavi prezintă risc de îmbolnăvire pentru cei din jur. Decizia de spitalizare forțată a fost contestată de nenumărate ori, argumentele fiind aduse în favoarea suportului psihologic și financiar al acestor persoane.
Articole relaționate:
Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers