Autor: Irina Papuc

Medicii de familie vor avea dreptul la libera practică. Ministerul Sănătății are la dispoziție câteva luni ca să modifice legislația astfel încât acest lucru să fie posibil. Doctorii privesc cu ochi buni inițiativa și cred că va aduce numai plusuri pentru pacienți și că Centrele de Familie și cele de Sănătate ar putea dispărea treptat.

Decizia de a modifica legislația astfel încât medicii de familie să obțină dreptul la libera practică a fost luată la ședința din luna februarie a Colegiului Ministerului Sănătății, unde a fost abordată problema obținerii autonomiei financiare a centrelor medicilor de familie și a centrelor de sănătate. În context, a fost abordat și acest subiect. Astfel, într-un ordin semnat de Ministerul Sănătății se menționează că urmează să „fie promovată libera practică a medicilor de familie, cu dezvoltarea cadrului normativ necesar”. Pentru acest lucru este stabilit și un termen – al doilea semestru din 2014.  

Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății care vor fi condițiile de activitate ale medicilor care vor dori să muncească pe cont propriu și la ce etapă se află procedura de modificare a cadrului legislativ. Am primit un răspuns evaziv de la șefa Direcție asistența medicală primară, Tatiana Zatîc. „Analizăm cadrul normativ internațional. Nu pot spune nimic mai mult”, ne-a spus responsabila, deși tot în cadrul aceleiași discuții ne-a spus că nu vrea să ofere mai multe detalii, argumentând că am vrea să criticăm intenția ministerului.

Unii directori sunt de părere că intenția autorității din sănătate este foarte bună, chiar dacă ar putea duce la dispariția treptată a Centrelor Medicilor de Familie și a Centrelor de Sănătate.

„Cred că va duce la o mai mare responsabilizare a medicilor de familie, care vor trebui să ia decizii de unii singuri și să-și gestioneze banii, deși problemele ar putea persista în localitățile unde nu există doctori”, este de părere Alexandru Hagioglo, șeful Centrului Medicilor de Familie din Cahul. El crede că totuși cea mai bună soluție din punct de vedere financiar va fi instituirea unei asociații din mai multe sectoare. „Este greu să lucrezi de unul singur. Sunt situații când te îmbolnăvești sau pur și simplu vrei în concediu. Mai rentabil ar fi crearea unei asociații. Astfel și suma de bani contractată va fi mai mare și va permite procurarea unor utilaje performante”, explică Hagioglo.

Directorul CMF de la Edineț, Oleg Guțan, vede și el cu ochi buni reforma. „Doctorii vor avea mai mult timp pentru pacienți. În cazul în care mai mulți doctori vor vrea să treacă pe cont propriu, Centrele Medicilor de Familie și Centrele de Sănătate ar putea dispărea treptat. În toată lumea se practică așa ceva, deci trebuie să încercăm și noi”, a răspuns acesta.

Și experții au doar cuvinte de laudă în privința trecerii la libera practică.

„Libera practică presupune o activitate independentă, precum sunt notarii sau avocații. Doctorii închiriază spații de la Primărie sau chiar pot procura un birou, dacă își permit acest lucru, iar contractele sunt încheiate direct cu Compania Națională de Asigurări în Medicină”, explică Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. În statele în care medicina primară, activitatea doctorilor este strict prevăzută în regulamente speciale. „Este important să fie dezvoltate și acte de reglementare care să conțină mecanismele de activitate. Este foarte important să se lucreze la mecanisme”, precizează Țurcanu, astfel încât să se cunoască foarte clar care sunt responsabilitățile doctorilor în raport cu pacienții.

Ministerul Sănătății ar putea examina și legislația țării vecine, România, care are un cadrul legal de mai mulți ani în care este prevăzută practica privată a doctorilor. Astfel, Legea nr. 95 privind reforma în domeniul sănătății din 2006 prevede că „asistenţa medicală primară se poate asigura prin practica individuală a medicilor de familie sau prin diferite forme de asociere a cabinetelor în grupuri de practică, în locaţii comune sau prin integrarea funcţională a unor cabinete cu locaţii distincte”. Acestea pot obține mai multe surse de finanțare – din contracte încheiate cu societăţile de asigurări private de sănătate, cu autorităţile teritoriale de sănătate publică, pentru servicii de medicină comunitară, plăți directe de la consumatori, donaţii, sponsorizări, etc.

În Republica Moldova activau în 2013 aproape 1.700 de medici de familie.

 

Articole relaționate:

Parcurge kilometri pe jos ca să ajungă la pacienți. Un medic este nevoit să muncească singur, fără asistente medicale și fără mașină. „Nu mai pot fugi la vârsta mea, dar mă descurc și fără automobil” 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Reformă în medicina de familie. În staționarele de zi nu se vor mai face perfuzii. Unii angajați ar urma să fie concediați și angajați în loc specialiști în reabilitare 

Vor învăța șoferia de nevoie. Ministerul Sănătății solicită ca șoferii să fie excluși din statele de personal ale Centrelor Medicilor de Familie și Centrelor de Sănătate