Redactor: Sorina Bujarov
Pentru prima dată, medicii de la Spitalul Presbiterian din Pittsburgh vor folosi o tehnică de ultimă oră ca să salveze viaţa unor pacienţii aflaţi în stare foarte gravă. Pacienţii vor fi aduşi în starea de „animaţie suspendată”, adică tot sângele le va fi scos din corp şi înlocuit cu o soluţie salină, ceea ce va opri aproape complet activitatea celulară.
Măsura va fi luată pentru a le da medicilor timpul necesar terminării operaţiei, fără ca viaţa pacientului să fie în pericol în acest timp, scrie The Verge. Tehnica se va aplica doar în cazul unor răni foarte grave, care ar fi fatale pacientului.
Specialiștii spun că procedura este similară hipotermiei, care încetineşte metabolismul şi permite menţinerea pacientului în viaţă pentru mai mult timp. Pentru a testa noua metodă, pacientul ideal ar fi, de exemplu, o persoană aflată în stop cardiac în urma unei răni provocate de un glonţ.
Soluţia salină va fi pompată spre inimă şi creier, ajungând apoi în tot corpul. Astfel, în momentul operaţiei, pacientul va fi practic în moarte clinică: nu va respira și nu va avea activitate cerebrală sau cardiacă. În această stare, celulele produc foarte puţină energie, putând astfel supravieţui câteva ore.
Medicii vor avea la dispoziţie aproximativ 2 ore pentru a opera pacientul şi pentru a înlocui soluţia salină cu sângele. Dacă totul va decurge bine, inima va putea fi repornită.
Procedura de animaţie suspendată a fost testată pe porci în anul 2002. În urma expermentelor, unele animale au supravieţuit fără să aibă sechele în urma intervenţiei.
Ideea este totuşi contestată în cazul testării pe oameni. Aflat în stare foarte gravă, nici pacientul şi nici familia acestuia nu va avea timp să-şi dea acordul pentru tratamentul experimental.
Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente a aprobat însă această metodă, argumentând că oricum ea va fi testată doar pe pacienţi care nu ar supravieţui în alte condiţii.
Articole relaționate:
Din ce cauză venele sunt albastre
Donatorii de sânge vor fi anunțați dacă în sângele acestora vor fi depistați virusuri sau infecții
Reconstrucţie facială cu imprimante 3D. Specialiștii spun că rezultatele sunt incomparabile
Supraviețuire miraculoasă. Un copil trăiește datorită unei terapii de înghețare