Autor: Sorina Bujarov
Mai multe invenții ale cercetătorilor de la Centrul Național de Sănătate Publică au fost premiate la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2014”, care a avut loc recent la Cluj-Napoca, România. Echipa formată din 13 cercetători, dintre care 11 de la Centrul de Sănătate Publică, și patru de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” a participat la salonul de inovații cu șapte lucrări, șase dintre care au fost incluse în catalogul expoziției științifice, fiind premiate cu diplome de excelență sau medalii de aur.
Tot în cadrul expoziției de la Cluj, echipei de cercetători moldoveni, în frunte cu doctorul în medicină, Constantin Spânu, i-a fost oferită Cupa „Marele Premiu al Institutului Naţional de Inventică, Iaşi, România”.
Dintre totalul celor șapte lucrări cu care au participat cercetătorii moldoveni, patru au fost premiate cu diplomă de excelență și cu medalie de aur, iar una dintre acestea a primit mențiune specială.
Cercetătorii s-au ales cu aur pentru lucrarea „Metode de vaccinare contra hepatitei virale B a persoanelor imunocompromise”.
Patru lucrări premiate cu diplome de excelență și medalie de aur
„Am elaborat o nouă metodă de vaccinare a persoanelor cu imunitatea slabă, precum bătrânii sau gravidele. Aceasta presupune vaccinarea standart contra hepatitei B plus administrarea unui preparat autohton, care are ca scop să întărească imunitatea pacienților și să sporeacsă succesul tratamentului”, explică Octavian Sajen, cercetător la CNSP.
O altă lucrare premiată la salonul de inventică de la Cluj-Napoca este „Metode de tratament a mononucleozei infecțioase la copii”. Mononucleoza este o maladie infecțioasă la copii ce se manifestă prin febră, faringită, cefaleea, pete albe pe peretele posterior al faringelui sau pe amigdale, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, oboseala și dispneea. Noutatea acestei lucrări constă în metodologia nouă de tratament, care presupune administrarea unui imunomodulator (preparat care acționează la nivelul sistemului imunitar, întârindu-l), ce permite tratarea mult mai rapidă a acestei maladii, explică cercetătorii moldoveni.
Cea de-a treia lucrare premiată cu diplomă de excelență, dar și cu medalie de aur este „Rigla multifuncțională virus”. Datorită acestei rigle, explică cerectătorii Centrului Național de Sănătate Publică, specialiștii pot depista mult mai ușor și mai rapid Hepatita virală A și B. De asemenea, lucrarea „Metode de tratament a Hepatitei virale cronice la copii” a primit și mențiunea specială la expoziția științifică din România.
Anul 2013- cel mai roditor
„Tratamentul hepatitei virale cronice este destul de costisitor. Cu toate acestea, nu este eficient în cazul tuturor pacienților, iar de unii este suportat foarte greu. Noua metodologie, inițiată de cercetătorii noștri, care presupune adaosul unui imunomodulator pe lângă tratamentul de bază, sporește numărul persoanelor care asimilează tratamentul, datorită efectului imunomodulaor”, explică cercetătorul Octavian Sajen.
Participă de mai mulți ani, însă anul 2013 a fost cel mai roditor pentru ei.
„Am participat de mai multe ori, însă niciodată nu am primit atâtea premii. Am muncit foarte mult, de aceea am și reușit să obținem aceste rezultate”.
La cea de-a XII-a ediție a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2014, au participat peste 60 de țări, printre care Federaţia Rusă, Ucraina, Cehia, Slovacia și Polonia. În cadrul expoziției științifice au fost expuse peste 400 de lucrări din diferite domenii de activitate, inclusiv medicină, biologie, chimie, inginerie electrică și tehnologii izotopice.