Autor: Irina Papuc
În Republica Moldova se nasc, anual, tot mai mulți copii cu spina bifida, o malformație congenitală a coloanei vertebrale. Cel mai rău, spun doctorii, este faptul că sunt în creștere formele grave ale bolii.
Potrivit neurochirurgului Anatolie Litovcenco, anual în Republica Moldova sunt efectuate peste 30 de operații. Numărul acestora a crescut nesemnificativ – de la 20 în ultimii ani până la aproape 40. Îngrijorător este faptul că se întâlnesc tot mai des formele grave ale bolii, ceea ce reprezintă aproximativ 10 la sută din numărul total de operații.
„Sunt cazuri grave, când copiii se nasc cu eruperea sacului hernial, sau anomalia a provocat hidrocefalee, cu măduva spinării în afară sau s-a născut fără vertebre. Dacă aceasta mai este însoțită și de o altă infecție, spre exemplu pneumonia sau cu vicii cardiace, atunci nu putem interveni. Mai ales când este vorba despre copii născuți prematur, cu o greutate de un kilogram sau un kilogram jumătate”, explică doctorul.
Cele mai ușoare forme ale bolii și care permit restabilirea aproape completă a copilului este meningocelul, un fel de hernie a membranei ce acoperă măduva spinării și care formează un fel de sac care crește până la 30 de centimetri și care conține câțiva litri de fluid spinal. Acesta poate fi înlăturat printr-o intervenție chirurgicală și, de multe ori, fără să fie afectat sistemul nervos.
În Moldova însă sunt în creștere formele complexe și grave ale bolii.
„Cu regret vedem tot mai mulți copii cu diastematomielie, rahischizis”, maladii care reprezintă o divizare a măduvei spinării, în primul caz, și o malformație congenitală a rahisului.
Aceste maladii pot genera hidrocefalee (acumularea excesivă de lichid în membranele creierului, care provoacă atrofia acestuia) sau infecții grave, precum meningitele. „În cazul hidorcefaleelor masive, copiii rămân cu probleme neurologice, chiar dacă intervenim chirurgical”, mai explică Litovcenco. De asemenea, de multe ori operațiile nu se finalizează cu o restabilire totală. Astfel, unii rămân cu dereglări de mișcare și dezvoltare.
„Rămân semne precum parafareză (paralizie a picioarelor), probleme de urinare. În aceste cazuri se merge mai departe cu tratament, cu preparate stimulatoare și masaj”, mai spune doctorul.
Potrivit acestuia infecțiile intrauterine sunt responsabile în proporție de 80 la sută de apariția diferitor forme de spina bifida. „Infecțiile care pot duce la dezvoltarea anomaliilor tubului neural sunt citomegalovirusul, toxoplasmoza. Aceste malformații pot fi depistate în primele 23 de zile, însă mamele deseori nu știu la acest termen că sunt însărcinate. Nici la controale de rutină nu vin, din cauza nepăsării, a migrației masive”.
Spina bifida este un defect congenital și implică dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă. Denumirea de spina bifida provine din limba latina și înseamnă în traducere coloană ruptă sau deschisă. Spina bifida se manifestă la sfârșitul primei luni de sarcină, atunci când cele doua părți ale coloanei vertebrale a embrionului nu se pot uni, lăsând o zona liberă. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova se nasc anual cu spina bifida trei copii la 10.000 de nou-născuți vii, ceea ce reprezintă o ușoară creștere în ultimii doi ani.
Articole relaționate: