Autor: Irina Papuc
Doctorii ne atenționează de fiecare dată că spălatul pe mâini este cea mai bună metodă de prevenire a bolilor. Auzim astfel de mesaje zilnic la TV și radio. Am încercat să vedem în ce măsură aceste reguli sunt respectate și în spitale, acolo unde igiena trebuie să fie la nivel maxim, iar pericolul infecțiilor nosocomiale este foarte mare. Fără să exagerăm, putem afirma cu certitudine din ceea ce am văzut că veceurile din spitalele din Moldova arată execrabil – mizerie peste tot, miros înțepător și, culmea, nu am putut găsi aproape în niciun bloc sanitar pe care l-am vizitat hârtie igienică și săpun lichid.
Murdărie, rugină, suporturi pentru hârtia igienică distruse, resturi de săpun solid, urină pe jos și chiuvete negre de mizerie. În mare parte, așa arată veceurile din spitalele din Chișinău, după o excursie făcută la mai multe policlinici, spitale municipale și republicane. Diferențele nu sunt foarte mari. Prima instituție medicală pe care am vizitat-o a fost Centrul Consultativ al Asociației Medical Teritoriale Centru, de pe strada Armenească. Imaginea este deplorabilă – urină pe jos, hârtii aruncate pe lângă coș. De hârtie igienică și săpun lichid – nici vorbă. Chiuveta este murdară, iar apa curge într-una.
Următoarea destinație – Centrul Medicilor de Familie nr. 9, de pe strada Uzinelor. Aici este puțin mai curat, teracota este întreagă, nu este desprinsă de pe pereți și este spălată. Totuși, nu găsim hârtie igienică și nici săpun lichid nu este, însă pot fi zărite niște resturi de săpun solid într-o cutie de plastic.
Ne continuăm „excursia” la Institutul Mamei și Copilului. Aici am vizitat mai multe încăperi, pentru a vedea cum arată blocurile sanitare și în secțiile de internare. Veceul din Departamentul consultativ specializat este oribil – cabinele sunt ruginite, pe jos te temi să calci, la hârtie igienică nici nu sperăm. Teracota, de pe vremea sovietică, este distrusă și cârpită cu … vopsea. Aici, se pare, demult nu mai este săpun lichid, dacă ar fi fost vreodată.
Mergem la secția Internare, șeful de aici – Victor Botnari – ne arată condițiile pentru gravide. În secții tabloul este un pic diferit – există duș, apă caldă, săpun. „O încăpere este proaspăt reparată. Mai este însă de lucru, vrem să dotăm aici cabinetul consultativ. Avem și un bloc sanitar sovietic, care arată mai urât. Haideți să vi-l arăt și pe acesta”, ne-a îndemnat el. Până să părăsim încăperea întreb dacă mașina de spălat, amplasată în colțul camerei poate fi utilizată de către paciente. Îmi spune că nu, nici nu e a spitalului – angajații din secție au adunat bani din propriul buzunar.
Mergem la blocul sanitar de alături, unde n-a ajuns mână de muncitor de ani buni. Aici, teracota e sovietică, iar cabina de duș, de fapt, lipsește. Este doar o încăpere, dotată cu apă. Nici aici nu găsim hârtie igienică, în schimb este săpun.
„Ne aduc de la depozit, dar mai aduc și medicii și bolnavele”, spune Botnari.
În secția Lăuze nr. 2 situația diferă puțin – există cabine de duș reparate și vechi. Cele reparate, cu bani din donații sunt ținute la cheie, ceea ce înseamnă că nu oricine are acces aici, ci doar bolnavele din salonul apropiat. Maia Ivanova, asistenta superioară ne spune că unele cabine au fost reparate din banii rudelor care au fost internate aici – altele de către organizația Every Child și o companie farmaceutică.
În secția de Obstetrică nr.2 nu s-a făcut demult reparație. Ar fi cam 30 de ani, crede șeful secției – Petru Erhan. „Noi am vrea să oferim condiții mai bune, dar n-avem de unde. Banii sunt puțini. Ceea ce vedeți asta este”. „Nu fotografiați, mai bine ajutați”, ne-a îndemnat una din asistente medicale.
Cabina de duș de la Spitalul Municipal nr. 1 numai pentru duș nu e. Femeile care sunt internate aici fie se abțin să facă duș, fie merg la rude. Aici în schimb sunt veceuri pentru angajați, studenți și bolnavi. Desigur, cel pentru bolnavi este într-o condiție mult mai rea. Nici urmă de hârtie sau săpun. Directorul instituției, ne-a răspuns, pe scurt, că finanțarea instituției este insuficientă, de aceea bani nu ajung pentru toate necesitățile.
„Noi tratăm anual 25 de mii de pacienți, iar finanțarea instituției este acoperită în proporție de 60 la sută. Dacă cumpărăm hârtie și săpun, nu ne ajunge de mâncare. Este o povară grea”, ne-a spus Iurie Dondiuc.
Următorul popas – Institutul de Oncologie. Cum intrăm, la parter - în stânga – vedem deja imaginea comună din restul spitalelor – o căldare ruginită, lavaboul murdar. Nici urmă de săpun, vasul de toaletă murdar și spart.
La Spitalul Clinic Republican – aceeași imagine deplorabilă. Într-un cuvânt – mizerie. Abia la etajele superioare în secția de Urologie, am găsit hârtie igienică. Șeful spitalului de aici a fost de negăsit pentru explicații.
█ Articole relaționate:
Saloane sterile pentru bolnavii de fibroză chistică din Moldova, reparate cu bani donați de nemți