Redactor: Irina Papuc
Un medic stomatolog a obținut medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva, pentru o invenție care permite regenerarea gingiilor la copii.
Tratamentul, dezvoltat de către medicul moldovean Dorin Istrati, se aplică în cazul patologiilor de paradontită cronică.
„Prin intermediul unui preparat autohton, Bio-R, am dovedit că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui cu rădăcina neformată. Am demonstrat clinic, pentru prima dată în lume, că prin acest tratament formăm un nerv nou la nivelul rădăcinii afectate a dintelui. Totodată, am arătat că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui permanent imatur, afectat de această patologie”, a menționat doctorul Istrati pentru ziarul Adevărul Moldova.
„La pacienţii tineri, celulele stem sunt suficient de multe pentru a iniţia un proces de reparare a unui organ sau a unui ţesut. În momentul când e afectat ţesutul osos şi rădăcina dintelui, celulele stem din parodonţiu sunt într-o fază de aşteptare. Prin stimularea lor cu preparatul Bio-R, celulele stem formează ţesuturi noi din cele care au suferit după complexul patologic ce fusese la nivel de rădăcină a dintelui”, a explicat acesta.
Eficiența tratamentului a fost demonstrată printr-un studiu, efectuat în 2005 pe 200 de copii. Atunci, spune Istrati, s-a constatat că peste 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani au nevoie de tratament pentru regenerarea gingiilor. Într-un singur caz, tratamentul nu și-a demonstrat eficacitatea.
Dorin Istrati care conduce Clinica Unidentart, certificată în Marea Britanie, a obținut pentru această invenție medalia de aur de la Salonul de Inventică din Geneva. El a aflat noutatea la începutul săptămâni și încă n-a reușit să-și ridice premiul.
█ Articole relaționate:
Moldovenii merg tot mai rar la stomatolog
Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar