Autor: Irina Papuc
Fișe electronice, consultații la medic prin Internet și biblioteci virtuale unde, veți putea găsi tot ce doriți despre sănătate. Toate acestea ar putea deveni posibile, doar că în cel puțin șapte ani, la un preț de aproximativ 81 de milioane de lei.
Caietele vechi, pe care le avem cu toții de când ne-am născut și unde sunt trecute toate informațiile despre starea de sănătate, maladiile de care am suferit și fiecare diagnostic stabilit de doctor, ar putea deveni inutile în timp. Ele se vor transforma în fișe electronice, stocate într-un sistem informațional bine structurat, la care să aibă acces atât medicii, cât și pacienții. E vorba doar de una din componentele Strategiei e-Sănătate, făcută publică astăzi de Ministerul Sănătății și care urmează să fie supusă dezbaterilor publice.
Termenul anunțat anterior pentru implementarea fișelor medicale electronice era anul 2011, acum însă autoritățile anunță că acestea vor deveni funcționale până în 2020. Costurile dezvoltării uni sistem informațional unic se ridică la 20 de milioane de euro.
„Mobilitatea cetățenilor este foarte pronunțată în Moldova, de aceea informațiile cu privire la istoricul medical se găsesc în diferite sisteme informaționale. Intenția Ministerului Sănătății este crearea unei platforme tehnologice, prin care să fie realizată interacțiunea între instituțiile medicale și doctori, indiferent de locul aflării acestora“, a menționat Alexandru Roșioru, coordonatului proiectului Strategia e-Sănătate, care a și prezentat astăzi documentul comunității medicale.
El a specificat că mai multe instituții medicale, cum ar fi Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul de Urgență, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară și Asociația Medicală Teritorială Centru, au introdus acum câțiva ani un sistem de evidență electronică a pacienților. Dosarele acestora nu pot fi, însă, folosite pentru un schimb de informații între medici, ceea ce face deocamdată imposibilă programarea automată pentru consultații la un alt specialist.
Potrivit lui Roșioru, nu există deocamdată o soluție pentru centralizarea tuturor informațiilor medicale într-un sistem electronic unic pe țară, însă sectorial acesta poate fi realizat. Centralizarea sistemului de fișe electronice în asistența medicală primară ar putea fi gata în 24 de luni, pe când în sistemul spitalicesc – în termen de patru ani, însă schimbul de informații dintre acestea va deveni posibil abia în 2020, a precizat el.
Drept urmare, solicitarea informațiilor cu caracter medical în sistemele informaționale automatizate va deveni posibilă în multe etape, iar transferul informațiilor de pe hârtie în varianta on-line va rămâne pe seama medicilor, care vor trebui să introducă istoricul bolnavului în baza de date și, totodată, să opereze cu informația actualizată.
Costurile de implementare a întregii strategii din care face parte și sistemul dosarelor electronică se ridică la un total de aproximativ 81 de milioane de euro, o bună parte din care autoritățile speră să le obțină cu ajutorul partenerilor străini de dezvoltare. Cei mai mulți din acești bani vor fi cheltuiți pentru echipamentele IT, a căror valoare a fost estimată și confirmată, potrivit Ministerului Sănătății, de experții Băncii Mondiale.