Redactor: Irina Papuc

Oamenii de știință au reușit să dezvolte în laborator, timp de șase săptămâni, mai multe vagine pe deplin funcționale.

Pentru a realiza aceste organe, cercetătorii au luat o mostră de ţesut din vulva pacientelor, apoi celulele au fost cultivate în laborator.

Un vagin este format din două straturi – unul cu celule musculare şi altul cu celule epiteliale. Pentru a realiza aceste straturi, cercetătorii au folosit un material special, pe care au pus celule musculare pe o parte şi celule epitelice – pe cealaltă, scrie Medical News Today.

Materialul a fost modelat apoi pentru fiecare pacientă în parte şi lăsat timp de o săptămână într-un bioreactor, care reproduce condiţiile din trupul uman. După ce organul a fost gata, medicii au realizat o cavitate în corpul pacientelor şi au implantat vaginul artificial.

Beneficiarele sunt patru femei cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, care au o afecțiune numită sindromul Mayer - Rokitansky - Küster - Hauser. Femeile, care au fost diagnosticate cu acest sindrom, au vagine subdezvoltate sau chiar lipsesc.

Acum, după opt ani de la implantare cele patru femei afirmă că au o viață sexuală activă și că n-au întâmpinat niciun fel de dureri.

Profesorul Anthony Atala, de la Wake Forest School of Medicine din Winston-Salem, consideră că această tehnică are mai multe avantaje față de alte opțiuni pentru reconstrucție vaginală. Alte metode reconstructive implică țesuturile non – vaginale, cum ar fi segmente  ale intestinului gros sau al pielii, care pot duce la complicații, inclusiv la infecții.

 

  Articole relaționate:

Medicii de la un spital din România au efectuat o operație reușită de reconstrucție a vezicii urinare la un bolnav de tuberculoză urogenitală 

Operație extremă. Medicii i-au scos unui bolnav mai multe organe, mușchi și o parte a coloanei vertebrale, pentru a-l scăpa de cancer 

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova